‘Gülen houden zal VS geen goed doen’
Foto: REUTERS

‘Washington heeft geen excuses om Gülen niet aan Turkije uit te leveren ’, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die boodschap zal hij ook overbrengen aan de Amerikaanse vicepresident Joe Biden die op staatsbezoek is in het land. Erdogan verdenkt Gülen ervan de mislukte staatsgreep van 15 juli te hebben georkestreerd.

Turkije zal de Verenigde Staten overstelpen met aanvragen tot uitlevering van Fethullah Gülen. ‘We zullen Biden zeggen dat de FETO-leider (de ‘Gulenistische terreurorganisatie’ volgens Ankara, red.) in zijn land verblijft. Als een land de uitlevering van een crimineel vraagt, heeft niemand het recht om dat tegen te spreken. Turkije en Washington zijn strategische partners. Gülen houden zal de Verenigde Staten geen goed doen.’ De geestelijke woont al sinds 1999 in zelfopgelegd ballingschap in Pennsylvania.

Bekir Bozdag, de Turkse minister van Justitie, voegde daaraan toe dat de Verenigde Staten volgende week het eerste verzoek tot uitlevering van Gülen zal krijgen.

Staatsbezoek
Amerikaans vicepresident Joe Biden is momenteel op staatsbezoek in Turkije. 'De Amerikaans-Turkse relatie als bondgenoten, partners en vrienden is van allergrootst belang', zei hij tijdens een persconferentie. 'De Verenigde Staten geven hun volledige steun aan Turkije in de nasleep van de mislukte staatsgreep. We bieden alle steun die Turkije nodig heeft om de democratie te versterken.'

Daarnaast verzekerde Biden de Turkse autoriteiten nog dat ze het bewijs tegen Gülen grondig zullen evalueren. 'We hebben geen belangen bij de bescherming van iemand die onze bondgenoot raakte, maar legale procedures moeten wel worden gevolgd.'

Gülen, ooit nog bondgenoot van Erdogan, ontkent alle betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van 15 juli en veroordeelde die ook meteen. Toch blijven Turkse overheidsfunctionarissen erbij dat een netwerk van Gülen-supporters jarenlang infiltreerde in het leger en andere openbare diensten om een ‘parallelle staat’ te creëren.