Bent Van Looy en Jani laten zich van hun vrouwelijke kant zien
Foto: Stephan Vanfleteren voor Elle
Vrouwen dragen komende winter mannenkleren en mannen mogen in vrouwelijke lieslaarzen rondlopen. 'Gender bending' is dé trend en volgens het modeblad Elle belangrijk genoeg om het modenummer aan te wijden. Onder meer zanger Bent Van Looy en tv-stilist Jani Kazaltzis laten zich daarin van hun meest vrouwelijke kant zien voor de lens van fotograaf Stephan Vanfleteren.

'Girls who are boys who like boys to be girls who do boys like they're girls'- het liedje uit de jaren negentig is vandaag actueler dan ooit, want in de modewereld worden de grenzen tussen mannen en vrouwen volop in vraag gesteld en overschreden.

'Ontwerpers maken steeds meer komaf met het onderscheid tussen mannen- en vrouwenmode', legt Nica Broucke, hoofdredacteur van Elle, uit. 'Daar spelen commerciële motieven, want je hebt maar één defilé per seizoen waar mannen-en vrouwenmode samen worden gepresenteerd, maar het toont vooral aan hoe baanbrekend de modewereld is. Het aanvaarden van homo's gebeurt daar al tientallen jaren en nu gaat het al een tijdje over gender: vrouwen dragen mannenkleding op de catwalk en bij Vetements, één van de belangrijkste avant-gardelabels van dit moment, zie je een man exact dezelfde outfit dragen als een vrouw, inclusief dezelfde vrouwelijke lieslaarzen.'

Achter de schermen van de shoot. Credit: Stephan Vanfleteren voor Elle

Om het thema kracht bij te zetten, lieten zanger Bent Van Looy, tv- stilist Jani Kazaltzis en zanger Gregory Frateur zich van hun meest vrouwelijke kant zien, zangeres Sylvie Kreusch haalde de man in zich naar boven. 'We wilden geen drag queen toestanden, maar het was de bedoeling dat ze hun mannelijke of vrouwelijke tegenpolen naar boven zouden halen', zegt Broucke.

'Gek genoeg dacht Jani dat hij dat heel goed zou kunnen, maar eens hij voor de lens stond, moest hij toch even zoeken naar zijn vrouwelijke kant. Wat hij met zijn handen moest doen, bijvoorbeeld. Terwijl Bent Van Looy, die krijgt lippenstift op en je ziet meteen Marlène Dietrich voor je. Hij is zelfs na de shoot met die make-up naar huis gefietst. We dachten dat de bouwvakkers hem zouden nafluiten, maar ze reageerden niet. Misschien is het overschrijden van gender dan toch al een klein beetje ingeburgerd.'

Het modenummer van Elle ligt in de winkel vanaf woensdag 24 augustus voor 3.90 euro