Hadden fitnessers vals geld bij?
Foto: Lieven Van Assche

De twee Antwerpse verdachten van de moordzaak in Dadizele die werden vrijgelaten, hadden op de avond van de schietpartij vals geld bij zich. Dat zegt de chauffeur die hen een lift naar huis gaf.

De raadkamer in ­Ieper besliste gisteren dat de twee Antwerpse verdachten, Maxime K. (23) en Ilias S. (20), de gevangenis mochten verlaten. De belangrijkste voorwaarden die ze kregen, is dat ze geen contact hebben met de andere verdachten en niet in aanraking met drugs komen.

De twee fitnessers zijn de vrienden van slachtoffer Elias Keegan (20), die vorige maandag tijdens een uit de hand gelopen drugsdeal in het West-Vlaamse Dadizele werd doodgeschoten.

De Antwerpenaren hebben toegegeven dat ze die avond in Dadizele waren om drugs te kopen. Maar ze sloegen op de vlucht nadat, volgens hun versie, iemand van de ‘bende van Dadizele’ een wapen had getrokken.

Drankbonnen op Pukkelpop

Tijdens hun vlucht regelden ze een lift bij een cafémedewerker in Dadizele. Ze stelden hem voor om hen voor honderd euro naar Antwerpen te breng. De man ging daar op in en kreeg zijn geld. Maar dat bleek vals te zijn.

‘Met mijn briefje van honderd euro probeerde ik dit weekend drankbonnen te kopen op Pukkelpop’, zegt de man, die anoniem wil blijven. ‘De kassierster haalde het biljet twee keer door de geldmachine, maar het briefje bleek nagemaakt te zijn. Mezelf was het niet opgevallen, maar bij de politie bleek dat het briefje één centimeter korter was en geen aluminiummarkering had.’

De man is naar de politie in Eeklo gestapt om een proces-verbaal te laten opstellen. ‘Het biljet heb ik op het politiekantoor achtergelaten’, zegt hij.

De vraag rijst of het valse geld mogelijk de aanleiding was voor de schietpartij, na de mislukte deal van kilo’s cannabis.

Het parket van Ieper zei gisteren dat het geen kennis had genomen van een proces-verbaal over vals geld. Maar het gaf toe dat het kan dat de informatie hen nog niet had bereikt. Het lijdt weinig twijfel dat dit denkspoor onderzocht zal worden.

De Ieperse raadkamer besliste nog dat Sven V. (25) en Tobias D. (26) – twee verdachten van de ‘bende van Dadizele’ – nog minstens een maand in de cel blijven. Hun twee kameraden Leander W. (19) en Tom K. (26) weten vrijdag of hun aanhouding wordt verlengd. Tobias D. werd gisteravond nog urenlang ondervraagd.

John Maes, een van de advocaten van de Antwerpse verdachten, verklaarde gisteren dat hij nog geen weet had van het vervalste geld.