Italiaanse regering geeft tieners ‘cultuurbonus’ van 500 euro
De Italiaanse hoofdstad Rome bulkt van de culturele bezienswaardigheden. Foto: REUTERS

Elke Italiaanse tiener die dit jaar zijn of haar achttiende verjaardag viert, krijgt van de regering een ‘cultuurbonus’ van 500 euro cadeau. Daarmee kunnen ze onder meer boeken, museumbezoeken, filmtickets en tickets voor concerten en nationale parken kopen. Zo wil de Italiaanse overheid jongeren op het belang van cultuur wijzen.

Ongeveer 575.000 tieners komen in aanmerking voor de cultuurbonussen. Zij kunnen er vanaf 15 september aanspraak op maken door een speciaal ontwikkelde applicatie, die ‘18app’ werd gedoopt, te downloaden op hun smartphone. Daarmee kunnen ze vouchers downloaden die zowel online als aan de kassa kunnen gebruikt worden.

Het initiatief zal de Italiaanse regering 290 miljoen euro kosten. Geld dat volgens haar goed besteed is. ‘Dit initiatief herinnert jongeren er aan hoe belangrijk cultuurconsumptie is, zowel voor zelfverrijking als voor het versterken van de samenleving’, zegt regeringsfunctionaris Tommaso Nannicini, die het project leidt, in de krant Corriere della Sera.

‘Het is ook de eerste keer dat geld voor cultuurbevordering niet langs allerhande bureaucratieën passeert, maar rechtstreeks gaat naar wat de jongeren kiezen.’