Speedo eerste sponsor die Lochte laat vallen
Foto: AFP

De leugen die de Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte en drie teamgenoten vertelden na een nachtje stappen in Rio, krijgt nog een vervelend staartje. Speedo stopt de samenwerking met Lochte en Ralph Lauren verwijderde alle foto’s van de zwemmer.

‘Hoewel we meer dan tien jaar konden genieten van de winnende relatie met Ryan, en dat hij een belangrijk lid was van het Speedo-team, kunnen we zijn gedrag dat indruist tegen de waarden van dit merk niet tolereren’, klinkt het in de verklaring van Speedo. ‘We waarderen zijn vele successen en hopen dat hij kan leren uit deze gebeurtenis.’

Lochte en zijn teamgenoten zeiden dat ze werden beroofd en onder schot gehouden, nadat ze een feestje bijwoonden op de Olympische Spelen. Snel werd duidelijk dat de vier atleten een tankstation vandaliseerden en op het gebouw plasten. De autoriteiten in Brazilië ontkenden de overval meteen.

Vrijdag gaf Lochte nog een verklaring waarin hij zich verontschuldigde voor zijn gedrag en zei dat hij ‘voorzichtiger en oprechter’ moest zijn. ‘Ik dikte het verhaal aan en als ik dat niet had gedaan, zouden we nu niet in dit zootje zitten’, aldus Lochte.

Speedo weigerde oorspronkelijk te reageren. Het volgde de situatie op de voet, maar wou geen commentaar geven op een lopend gerechtelijk onderzoek. Maandag liet het bedrijf weten 50.000 dollar (ongeveer 44.200 euro) te doneren aan het Braziliaanse Save the Children.

Ook Ralph Lauren, dat de outfit van de Amerikaanse olympische delegatie ontwierp, heeft Lochte ondertussen van de ‘ontdek onze atleten’-pagina gehaald.