Net geen podiumplaats voor Antwerpse Modeacademie
Foto: BELGA

De toonaangevende Britse website Business of Fashion heeft opnieuw een ranking gemaakt van de beste modescholen ter wereld. De Antwerpse Modeacademie moet één plaats inleveren in vergelijking met vorig jaar, maar staat nog steeds op een mooie vierde plaats.

Net zoals vorig jaar worden de twee hoogste plekken in de lijst ingenomen door de twee Londense instituten Royal College of Arts en Central Saint Martins. Het Parijse Institut Français de la Mode klimt vier plaatsen en landt net voor de Antwerpse Modeacademie op een derde plaats.

Business of Fashion pakte vorig jaar voor het eerst uit met zo’n ranking, opgesplitst tussen scholen met een master- en een bacheloropleiding, waarvoor ze zich baseren op een enquête bij meer dan 10.000 studenten en oud-studenten, maar ook gesprekken met professionals uit de modewereld.

'Na het internationale succes van de Antwerpse Zes, die eind jaren zeventig aan de Mo-deafdeling studeerden, bevestigden volgende generaties telkens weer de sterke visie van de school', aldus Walter Van Beirendonck, hoofd van de modeopleiding en zelf een van de Antwerpse Zes. 'Die visie focust op creativiteit en individuele designerstatements. Ook vandaag is er een generatie modeontwerpers uit Antwerpen opgestaan (Demna Gvesalia, Glenn Martens) die aantoont dat mode opwindend, individueel, avontuurlijk en rebels kan zijn.' 

Met maar liefst 45 verschillende nationaliteiten aan boord, laat de opleiding Mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen zich vooral kenmerken door een op maat gemaakte studie, waarbij elke student intensief en individueel wordt begeleid door een team van docenten die elk een sterke band hebben met de modewereld. Meer dan ooit kijkt de modeafdeling naar buiten, besluit Van Beirendonck. 

'De uitdaging is de opleiding alive and kicking te houden, zodat modestudenten van over de hele wereld het de moeite vinden om naar het kleine Antwerpen af te zakken. De laatste jaren proberen we ook steeds meer creatieve mensen van buitenaf aan te trekken voor samenwerkingen, projecten en workshops. Zowel de school als de studenten varen hier wel bij.'

Ook in de lijst met bacheloropleidingen staat Antwerpen op een mooie vierde plaats. De derde en laatste podiumplaats wordt daar ingenomen door een verrassing: de modeafdeling van de Finse Aalto University is immers zeer klein, met amper zestig studenten. Een volledig overzicht van de scholen vindt u hier.

Het overwicht van de Britse modescholen wordt evenwel overschaduwd door Brexit. De scholen denken niet alleen aan het verlies van Europese subsidies, maar vrezen ook getalenteerde studenten mis te lopen omdat die misschien zullen worden afgeschrikt door visumperikelen of hogere inschrijvingsgelden.