De afvalbekers van Pukkelpop worden deze editie verzameld, verwerkt en met een 3D-printer omgetoverd tot Pukkelpopmeubilair.

In samenwerking met Tridea ontwikkelt Pukkelpop een project omgebruikte bekers te recycleren tot plastiek waarmee je kan 3D printen. Achter de Main Stage wordt momenteel vuilzak na vuilzak met de hand gesorteerd door dappere vrijwilligers om vervolgens te worden samengeperst tot een herbruikbare stof. Hiermee slaan ze aan het 3D printen en zullen exclusieve Pukkelpop meubels gemaakt worden die beschikbaar zijn op de volgende editie. Om het in de woorden van Tridea te stellen: ‘there is no such thing as waste!’

Green-ID

Dat Pukkelpop inzet op duurzaamheid is duidelijk. Op dag één van het festival kwam Roos Van Acker, als ambassadrice van Goodplanet, langs om de Pukkelpoppers te helpen recycleren. 300 vrijwilligers van het ecoteam zijn dag en nacht op pad om het festival proper te houden en wie zelf aan het recycleren gaat en bekers verzamelt, verwerft credits op zijn Green-ID kaart. Daarmee kan je drank- en eetbonnen kopen. 

Banner wordt hangmat

Ook achter de schermen probeert Pukkelpop verder te bouwen aan een groen imago. Zo worden er geen posters of flyers meer gedrukt en worden van de oude Pukkelpopbanners fietstassen en hangmatten gemaakt. De artiestenunits worden ingericht met materiaal uit de Kringwinkel en de campings werken samen met de Voedselbank. 

Baraque Futur

Eén plek op het festival is helemaal gewijd aan experiment en duurzaamheid: Baraque Futur. Hier kan je discussiëren, experimenteren en in gesprek gaan met Ish Ait Hamou, Kamal Kharmach, Gili, Frank De Winne ... Wie het liever iets luchtiger houdt, kan ook gaan shaken op de energieopwekkende dansvloer.