Recordaantal islamofobe tweets in juli
Foto: AFP

In de maand juli werd een recordaantal Engelstalige berichten met islamofobe inhoud op Twitter geplaatst. Bijna 7.000 per dag, met uitschieters de dagen na terroristische aanslagen.

Wereldwijd werden er vorige maand in totaal 215.247 islamofobe tweets gepost. Dat is een gemiddelde van 6.943 tweets per dag. Denktank Demos houdt sinds eind februari het aantal Engelstalige tweets met islamofobe commentaren bij, maar nooit eerder lag het totaal zo hoog.

Pieken

De piek werd op 15 juli bereikt: één dag na de terreuraanslag in Nice waarbij 85 mensen omkwamen. Er werden toen 21.190 tweets met islamofobe inhoud geteld. En ook 17 juli, de dag na de mislukte staatsgreep in Turkije, kende een hoog aantal islamofobe tweets.

‘De tweets zijn verontrustend, omdat er mensen zijn die zeggen boos te zijn op ‘de moslimwereld’ en niet op bijvoorbeeld Islamitische Staat’, zegt Carl Miller, onderzoeker van de denktank. ‘Die berichten zijn schadelijk, kwetsend en erg problematisch. Volgens de Britse wetgeving zijn dergelijke berichten alleen illegaal als ze werkelijk een bedreiging vormen voor iemands leven. Mensen zijn dus minder beschermd in de online wereld.’

Demos baseert zich op 49 woorden en hashtags als indicator voor de islamofobe tweets. Daarvan kwamen de meeste uit het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Nederland, Frankrijk en Duitsland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig