Teleurstelling na gehypete taekwondo: de reacties
Foto: BELGA

Maandenlang werden de taekwondoka’s naar voor geschoven als onze grootste medaillekansen. Maar nadat Si Mohamed Ketbi er woensdag in de eerste ronde uit ging, verloren Jaouad Achab en Rahele Asemani gisteren de kamp om brons. De reacties waren teleurgesteld.

Achab: “Je hebt geen recht op foutjes”

Teleurstelling na gehypete taekwondo: de reacties
Achab tegen Daehon Lee. Foto: BELGA

Taekwondoka Jaouad Achab heeft zijn status van favoriet in de klasse tot 68 kg niet kunnen waarmaken op de Olympische Spelen. De 23-jarige Belg van Marokkaanse afkomst moet Rio de Janeiro verlaten zonder medaille nadat hij donderdagavond de kamp om brons verloor.

Met Achab en de Koreaan Lee Daehoon stonden de nummers 1 en 2 van de plaatsingslijst tegenover elkaar in Carioca Arena 3. Tot een halve minuut voor het einde leek Achab op weg naar de medaille. Toen scoorde Lee echter met een rake trap tegen het hoofd in korte tijd twee keer na elkaar een driepunter. Hij haalde het uiteindelijk met 11-7.

“Hij is een van de allersterkste atleten want de viceolympisch kampioen van Londen en de wereldkampioen. Maar ik had hem kunnen verslaan”, legde Achab na afloop uit. “Op het einde stond ik 5-4 voor maar ik maakte een klein foutje. Ik wilde aanvallen maar verloor het evenwicht. Het was niet de juiste keuze en kreeg een trap tegen het hoofd.”

Achab begon het toernooi met winst tegen concurrenten uit Papoea-Nieuw-Guinea (in de eerste ronde) en Polen (in de tweede ronde). Daarna botste hij in de halve finale op de Rus Alexey Denisenko. Ook voor die nederlaag steekt Achab de hand in eigen boezem.

“Hij scoorde snel een driepunter door een rake trap die ik helemaal niet had zien aankomen. In minder dan een seconde was het gebeurd. Ik ging even in de fout en hier heb je gewoon het recht niet om fouten te maken. Het niveau ligt hier zo dicht bij elkaar.”

Hoewel Achab zijn doel - een olympische medaille - niet kon bereiken, was hij in zijn analyse toch ook deels positief. “In alle wedstrijden heb ik alles gegeven. Ik heb nergens spijt van. Ik was naar hier gekomen om goud te winnen maar als ik de dag zou kunnen overdoen, zou ik het op dezelfde manier aanpakken.”

Raheleh Asemani: “Ik was er zo dicht bij”

Teleurstelling na gehypete taekwondo: de reacties
Asemani ging Jacques Rogge groeten. Foto: Photo News

Taekwondoka Raheleh Asemani strandde donderdagavond op een zucht van een olympische medaille. In de kamp om brons in de klasse tot 57 kg verloor ze in de verlenging van de Egyptische Hedaya Wahba.

“Jammer, niets aan te doen. Ik verlies met een gouden punt. Ik was er zo dicht bij, maar nu mis ik de medaille”, reageerde de tot de Belgische genaturaliseerde Iraanse na haar verloren kamp.

Asemani en Wahba hielden elkaar na drie keer 2 minuten perfect in evenwicht. Omdat er niet gescoord werd, moest een “golden point” de beslissing brengen. Na 27 seconden maakte de Egyptische het punt dat haar de medaille bezorgde.

Asemani legt uit dat ze zelf probeerde te scoren, maar gecounterd werd door haar concurrente. “Ik nam een risico want ik wilde een punt pakken. Maar ik ging in de fout.”

De twee taekwondoka’s stonden voor de derde keer tegenover elkaar. Asemani had het laatste duel gewonnen. “We kennen elkaar goed”, stelde de 27-jarige Asemani.

De taekwondoka was naar Rio gekomen met een duidelijk doel: haar nieuwe vaderland olympisch eremetaal bezorgen. “Ik wilde alleen maar een medaille”, herhaalde Asemani nog een keer, waarna ze teleurgesteld wegstapte.

Taekwondocoach Dighou: “Dit is jammer genoeg sport”

Teleurstelling na gehypete taekwondo: de reacties
Foto: Photo News

Voor Karim Dighou werd het donderdag een dramatische avond op de Olympische Spelen. De coach van de Belgische taekwondoka’s zag in minder dan een uur tijd zowel Raheleh Asemani als Jaouad Achab hun kamp om brons verliezen.

“Dit is jammer genoeg sport. Ik kan er niets over zeggen”, stamelde een zichtbaar erg teleurgestelde Dighou na de twee nederlagen van zijn poulains. “De verschillen zijn klein. Enkele atleten tegen wie we gevochten hebben, hadden al olympische ervaring. Dat is zeer belangrijk.”

De drie taekwondoka’s -met ook nog Si Mohamed Ketbi- werden allen voor de Spelen beschouwd als medaillekandidaten. Toch keert het trio met lege handen terug naar België.

“We waren met ambitie naar hier gekomen”, aldus Dighou. “Iedereen heeft gezien hoe kort alles bij elkaar lag. Jammer genoeg is het niet gelukt.”