Van hijab tot boerka: weet waarover u debatteert
Foto: istock

Een boerka dragen is bij ons verboden, maar een boerkini is dat niet. Die laatste laat dan ook het gezicht onbedekt, in tegenstelling tot een boerka. Een inleiding tot de kledingkast van de moslima.

De huidige boerkinidiscussie wordt wel eens gelinkt met het (bestaande) boerkaverbod, maar ondanks de gelijkaardige naam die u op het verkeerde been zet, is er een fundamenteel verschil tussen beide kledingstukken: een boerka bedekt het gezicht, en een boerkini niet.

De wet die vijf jaar geleden werd ingevoerd verbiedt kleding die het gezicht grotendeels verbergt, met als doel de boerka, maar ook de niqab uit het straatbeeld te weren. Daarnaast heb je ook nog de chador, de khimar en de hidjab, maar ook de abaya en de jilbab.

In de Koran staan enkele verzen over vrouwen - en mannen - die zich ‘bescheiden’ moeten kleden, maar de interpretatie ervan heeft tot deze verschillende vormen van islamitische kleding geleid. Een overzicht:

De hijab wordt bij ons beschouwd als een hoofddoek, beschikbaar in een variëteit van kleuren en printjes, en door vrouwen op verschillende manieren gedragen, zolang hun haren maar bedekt zijn.

De khimar is een lange, capevormige doek die groot genoeg is om nek, schouders en borst te bedekken, maar het gezicht vrijlaat.

De abaya is een lange, losse jurk die tot op de grond reikt en ook de haren bedekt, maar handen en voeten toont. Dit kledingstuk (meestal zwart) is verplicht in Saudi-Arabië.

De jilbab is een lang gewaad dat alleen de handen en het gezicht toont. Het wordt in tegenstelling tot de abaya over andere kleding heen gedragen, al wordt de term in Noord-Afrika en Indonesië ook gebruikt om naar jurken zoals de abaya te verwijzen.

De chador is een mantel die lichaam en hoofd omhult. Bijzonder aan dit kledingstuk is dat het door de vrouwen zelf op zijn plaats wordt gehouden, onder de nek.

De niqab bedekt niet alleen het hele lichaam en de haarlokken, maar ook de neus, mond en wangen. Een klein spleetje laat hen toe om door de mantel te kijken, maar de vrouw zelf is onherkenbaar.

De boerka ten slotte pakt de vrouw volledig in en laat alleen een soort gaas om door te kijken. Wordt vooral in Pakistan en Afghanistan gedragen, waar die destijds door de taliban werden verplicht. Dat ze daar naast zwart vaker in blauw voorkomen, heeft te maken met de hoge temperaturen.

© The New York Times

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig