Hoofddoeken welkom bij Torfs
Foto: Kris Van exel
Bij Schoenen Torfs mag het winkelpersoneel voortaan een hoofddoek dragen. Recentelijk zijn hoofddoekdragende moslima's aangeworven in de winkels van Wijnegem en Leuven. De beleidswijziging maakt deel uit van een project om meer allochtone klanten aan te trekken.

'We hebben vastgesteld dat in Antwerpen de helft van de consumenten een allochtone achtergrond heeft, maar dat zie je niet terug als je in onze winkels rondkijkt', zegt ceo Wouter Torfs. 'Daar wilden we iets aan doen. In samenwerking met Rachid Lamrabat van het marketingbureau Tiqah hebben we een aantal maatregelen genomen om de drempel voor allochtone klanten te verlagen'.

Tot nu toe was Torfs van mening dat het winkelpersoneel een neutrale uitstraling moest hebben. Daarom waren meisjes met hoofddoeken niet welkom als verkoopster. Maar nu denkt hij er anders over. 'Noem het maar voortschrijdend inzicht'. Het aanwerven van moslima's loopt evenwel niet van een leien dakje. Aan vereisten zoals klantvriendelijkheid en talenkennis wordt immers niet getornd. 'De lat ligt redelijk hoog en dat belemmert een vlotte instroom. Ik hoopt dat het snel betert'. Negatieve reacties van de klanten zijn er tot nu toe niet geweest.

Een andere maatregel is een tijdelijke pop-up-store in Antwerpen, waar jonge Marokkaanse ontwerpsters de kans krijgen hun spullen aan de man te brengen in combinatie met de schoenen van Torfs. De tijdelijke zaak, de Blendit Store, zal eind deze maand geopend worden in de Lange Beeldekensstraat, in Borgerhout. De winkel is niet specifiek gericht op moslims, iedereen is er welkom. Er zal een selectie van het schoenengamma van Torfs te koop zijn. De selectie is gemaakt door de blogster Saraah Di, die ook workshops zal geven. Daar hebben zich in enkele uren tijd al meer dan honderd mensen voor aangemeld, zegt Torfs.