Vanackere sleurt De Gucht mee in zaak-Atar
Foto: belga

Volgens Steven Vanackere heeft niet hij maar Karel De Gucht als minister van Buitenlandse Zaken als eerste gevraagd om de vandaag spoorloze terreurverdachte Oussama Atar vrij te laten.

De zaak-Atar blijft voormalig minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) achtervolgen. Vanackere had eerder ontkend dat hij destijds pogingen heeft ondernomen om Atar – vandaag spoorloos en volgens veiligheidsdiensten een gevaarlijke en gewapende terrorist – vrij te krijgen, zelfs al beweert de advocaat van Atar van wel (DS 16 augustus). ‘Ik heb nooit diplomatieke actie ondernomen en ik heb evenmin officiële brieven geschreven of demarches gedaan bij de Iraakse regering’, zei Vanackere in De Tijd.

Nochtans is er op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken een persbericht te vinden uit oktober 2010 met daarin het volgende: ‘Herhaalde Belgische verzoeken aan de Iraakse overheid om een vervroegde vrijlating te overwegen om humanitaire redenen bleven tot nog toe zonder gevolg.’

Onder meer de site Newsmonkey bracht het persbericht in herinnering, waarna Vanackere zijn communicatie bijstelde. ‘Ik leer dat de vraag om een vrijlating om humanitaire redenen te overwegen dateert van 2008’, preciseerde hij later op de dag. En, zo voegde hij er veelzeggend aan toe: ‘Ikzelf zat toen in de Vlaamse regering.’ Meteen zet Vanackere niet enkel zichzelf maar ook zijn voorganger op Buitenlandse Zaken, Yves Leterme (CD&V), uit de wind. In 2008 was immers Karel De Gucht (Open VLD) minister van Buitenlandse Zaken. Meteen krijgt hij de hete aardappel op zijn bord.

Reynders zwijgt

De Gucht reageert kalm op de ‘doorverwijzing’. ‘Ik ga niets of niemand beschuldigen want ik weet het niet. Ik heb aan de voorzitter van het Directiecomité van Buitenlandse Zaken gevraagd om de zaak te reconstrueren.’ De Gucht relativeert de heisa wel. ‘Wellicht treft niemand echt schuld in deze zaak. We wisten toen niet wat we nu weten.’

Bij de N-VA zien ze dat anders. Volgens Koen Metsu (N-VA), terreurexpert voor zijn partij, moeten de personen ‘die jaren geleden zo’n onverantwoorde keuze hebben gemaakt daar persoonlijk verantwoording moeten voor afleggen’. De kans bestaat dus dat ook Karel De Gucht het straks mag uitleggen in de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart, naast Vanackere en mogelijk ook Didier Reynders (MR), die minister van Buitenlandse Zaken was toen Atar in 2012 effectief vrij kwam en die als enige voorlopig niet reageert op de kwestie.