Turkse ouders halen kinderen weg uit Lucerna-scholen
Foto: Jimmy Kets
De Vlaamse scholen van de Gülen-beweging zijn het slachtoffer van een intimidatie-campagne. Ouders halen er hun kinderen weg uit angst voor landverraders te worden uitgemaakt.

Verscheidene ouders hebben aan de Lucerna-colleges laten weten dat hun kinderen volgend schooljaar naar een andere school verhuizen. Ze durven hen niet langer naar deze scholen van de Gülen-beweging te sturen, omdat ze dan worden uitgemaakt voor landverraders. Sommige ouders hebben thuis zelfs telefoontjes gekregen. Ook worden er mails gestuurd en bedreigingen geuit op sociale media. De Gülen-beweging wordt door de Turkse overheid verantwoordelijk gehouden voor de coup-poging op 15 juli.

Fevzi Yildirim, directeur van het Lucerna-college in Anderlecht, denkt dat pro-Erdogan-organisaties achter de haatcampagne zitten. Hij heeft aangifte gedaan van de bedreigingen, en de politie gevraagd om aan het begin van het schooljaar extra oplettend te zijn. 

‘Erg spijtig dat sommigen het blijkbaar nodig vinden om Turkse politieke problemen naar België  te exporteren’, zegt Yildirim. ‘Wij zijn een gewone Nederlandstalige school en proberen een waardevolle bijdrage te leveren aan de Vlaamse samenleving.’

Ook in Houthalen hebben ouders hun kinderen weggehaald. In Limburg liepen de spanningen tussen aanhangers van de Turkse president Erdogan enerzijds en van de prediker Fethullah Gülen anderzijds het hoogst op. ‘Het staat vast dat er leerlingen afhaken’, zegt een bestuurder van de vzw Inrichtende Macht Lucerna. ‘En helaas hebben we geen middelen om er iets tegen te doen.’