Franse premier steunt lokaal boerkiniverbod
Foto: afp

De Franse premier Manuel Valls zegt dat de zwemkleding voor moslima’s gebaseerd is op de onderwerping van vrouwen. Maar hij pleit niet voor een nationaal verbod.

Manuel Valls drukt in de krant La Province zijn steun uit voor de burgemeesters die een verbod hebben ingevoerd op boerkini’s, de lichaamsbedekkende badpakken die gedragen worden door moslimvrouwen.

‘Ik begrijp de burgemeesters die, nu er spanningen zijn, de reflex hebben om oplossingen te zoeken en problemen te vermijden in de openbare orde’, aldus Valls, die zegt dat een boerkini niet overeenkomt met de waarden van de Franse republiek.

‘Provocatie’

‘De stranden moeten, zoals alle openbare ruimtes, worden gevrijwaard van religieuze statements’, stelt de socialistische premier. Want de boerkini is volgens hem een belichaming van een politiek project, dat tegen de maatschappij is en gebaseerd is op de onderwerping van vrouwen.

Achter de boerkini zit ‘het idee dat vrouwen van nature onzedelijk en onrein zijn en dat ze hun lichaam daarom volledig moeten bedekken’. ‘De Republiek moet zich beschermen tegen provocaties’, zegt Valls.

Tot nu toe hebben vier Franse gemeenten de boerkini verboden: Cannes, Villeneuve-Loubet, Sisco en Touquet. Dinsdag kondigde de gemeente Leucate aan dat ze hetzelfde zal doen.

Geen nationaal verbod

Maar een nationaal verbod kan voor premier Valls geen oplossing zijn. Frankrijk heeft al wetten over het dragen van een nikab in het openbaar of een hoofddoek in publieke lagere en middelbare scholen.

Door de terreuraanslagen neemt de roep in Frankrijk toe om hardere maatregelen te nemen tegen vermeende symbolen van moslimradicalisme. De Franse mensenrechtenliga vreest dat zulke besluiten de spanningen tussen niet-moslims en moslims juist zullen aanwakkeren.