Het najaar van de ‘kleine’ zenders
Callboys Foto: DBA

Vier en vijf hebben hun najaarsplannen uit de doeken gedaan, en ook 2BE, excuus, Q2 lichtte een tip van de sluier. Al bij al weinig verrassingen: het is zoeken naar echt nieuwe programma’s in het aanbod.

Vier trapt het najaar nog het spectaculairst af, met de langverwachte en veelbesproken nieuwe fictiereeks van Jan Eelen, Callboys (vanaf donderdag 8 september). Ook nieuw is Niveau 4, een docureeks waarin Eric Goens meteen na de aanslagen van 22 maart de politie van Molenbeek voor de voeten loopt, excuus, op de voet volgt. Zowel de cel radicalisering als de interventiedienst gaven uitzonderlijk toestemming om hun doen en laten te filmen (vanaf dinsdag 30 augustus).

Nog (relatief) nieuw op Vier, later dit najaar: Ons eerste huis, waarin Bartel Van Riet drie koppels helpt verbouwen in hun eigen huis, en Hotel Römantiek, een datingprogramma voor bejaarden, gepresenteerd door Otto-Jan Ham, Sven De Leijer en nieuwkomer Frances Lefebure (de jonge actrice die u misschien zult herkennen van haar rollen in Spitsbroers en Amigo’s). Dan is er nog The show must go on, een reportagereeks van Peter Boeckx (The sky is the limit), achter de schermen van de Vlaamse schlagerscène.

De rest vult Vier met bekende sterkhouders en bestaande formats: De slimste mens ter wereld, Chef in je oor (import uit Nederland, met de intussen weer onvermijdelijke Gert Verhulst), Komen eten, Glammertime, De idioten (zonder Philippe Geubels, dit keer), De rechtbank en Kroost (Eric Goens klopt overuren, want voor Eén maakt hij ook nog een nieuwe seizoen van Het huis). En nu we het toch over Eén hebben: daar kon u vroeger naar ‘Eeuwige roem’ kijken, het programma van Bruno Wyndaele waarin ex-topsporters het tegen elkaar opnamen. Dat programma zit voortaan op Vier, en wel met een nieuwe presentator: Louis ‘Mega Toby’ Talpe.

Als ook die formats op zijn, valt Vier terug op de aloude blockbusterfilms en crime night-series, waarvan The Blacklist nog de meest verteerbare is.

Vijf

Vijf doet het wat bescheidener, met één (1) nieuw programma: Nieuwe buren, waarin Karen Damen nog eens uitgebreid zichzelf mag wezen. Samen met haar goede vriend, de theaterproducent James Cooke, verhuist ze een maand naar een ‘bescheiden woning’ en probeert ze rond te komen met een leefloon. Niet evident, voor twee mensen die het, volgens de persinformatie, ‘gemaakt hebben en genieten van alle luxe: een prachtig huis, een mooie wagen, hippe kleren, ze hoeven niet op een euro te kijken.’ Dat worden weer ‘tranen van het lachen en tranen van ontroering’. En vast heel herkenbaar voor arme mensen!

Wie hierna nog naar Vijf wil blijven kijken, kan zich nog verwachten aan nieuwe seizoenen van belegen formats: Zo man zo vrouw met Jani, Help, mijn man is een klusser met Geert Hunaerts, en Pink Ambition met een stel trienen. Op Temptation Island is het wachten tot volgend voorjaar, wellicht.

Q2

2BE, dat wist u al, heet voortaan Q2 en wordt (voor de adverteerders) gepositioneerd als de tv-poot van Q-Music. Er verandert nochtans bitter weinig: het aanbod omvat veel Amerikaanse actieseries (Bandwerk als Bones, Persons of interest, Grimm en Rosewood, maar ook kwaliteit met Mr. Robot en Game of Thrones), veel Amerikaanse comedyseries (The big bang theory, Modern Family) veel Europees voetbal. Q2 wil zich onderscheiden van 2BE door ook avontuur en muziek te brengen. Het eerste moet van het nog af te stoffen Peking Express komen, het tweede van het aangekochte The voice USA. Pff.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in