Officieel: Belgische 4x100m-vrouwen krijgen dan toch gouden medaille uit 2008
Foto: BELGA

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de gouden medaille die de Russische vrouwen wonnen op de 4x100m op de Olympische Spelen van 2008 ingetrokken . De Russische loopster Yuliya Chermoshanskaya testte namelijk positief op het gebruik van doping. Daardoor gaat de gouden medaille naar de Belgische 4x100m-ploeg met Elodie Ouedraogo, Olivia Borlée, Hanna Mariën en Kim Gevaert.

In de maand mei maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend dat bij testen op stalen die werden afgenomen bij atleten tijdens de Olympische Spelen in Peking 31 nieuwe dopinggevallen aan het licht gekomen waren. Onder hen ook Yuliya Chermoshanskaya, één van de vier Russische 4x100 meter-sprintsters die op de Olympische Spelen van 2008 in Peking het net iets beter deden dan de Belgische Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Olivia Borlée en Hanna Mariën. Het Belgische kwartet liep ijzersterk in China en veroverde daar met een Belgisch record (42.54) een zilveren medaille.

De analyse van de B-stalen is nu gebeurd en daaruit bleek dat er bij Chermoshanskaya sporen werden teruggevonden van testosteron en steroïden. Daardoor moet Rusland zijn gouden medaille dus inleveren en mogen Gevaert, Ouedraogo, Olivia Borlée en Hanna Mariën zich met acht jaar vertraging toch olympisch kampioen noemen. Het is nu aan de Internationale Atletiekfederatie IAAF om de vrijgekomen eerste plaats en de bijbehorende gouden medaille aan de Belgische aflossingsploeg toe te kennen. Nigeria zou dan zilver krijgen en Brazilië brons.

Ouedraogo en Gevaert in mei: "Altijd al een vermoeden gehad"

Deze beslissing komt niet geheel als een verrassing voor onze Belgische loopsters. In mei liet Ouedraogo al het volgende optekenen: "Na de ceremonie en alle interviews in Peking zei ik tegen de meisjes om hun medailles niet te ver weg te steken. Ik was ervan overtuigd dat we het goud ooit nog zouden krijgen maar toch doet het me meer dan ik dacht. Wij hadden natuurlijk die avond op het hoogste schavotje moeten staan en dus besef je dat het moment je eigenlijk bestolen is."

Ook Kim Gevaert had al die tijd een vermoeden. "We hadden er onder elkaar al over gesproken, want we hadden wel een flauw vermoeden dat er iets niet klopte. Maar het geeft wel een heel raar gevoel. We waren zo euforisch met zilver, al wisten we wel dat de Russinnen een slechte naam hadden en iedereen wist dat er dingen gebeurden die het daglicht niet mochten zien." Gevaert wond er geen doekjes om: deze hele zaak is frustrerend geweest. "Het is zeker wraakroepend dat het gebeurd is, maar ik sta nu acht jaar verder in het leven en probeer dat te plaatsen. Het zou geweldig zijn als we in ere hersteld worden", klonk het toen.

De Russsiche minister van Sport Vitali Moutko betreurt het feit het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dinsdagavond besliste de gouden medaille van de Russische 4x100m-vrouwen op de Olympische Spelen in Peking in 2008 af te nemen. Dat meldde hij woensdag aan het Russisch persagentschap TASS. Rusland moet de medaille inleveren nadat een nieuwe dopingtest op de bewaarde stalen van atlete Yulia Chermoshanskaya sporen heeft opgeleverd van testosteron en steroïden.

"Dit is eigenlijk geen nieuws", aldus een teleurgestelde Moutko. "We wisten al dat de stalen van Peking en Londen hertest werden. En er is een lijst van 98 atleten, die positief blijken te zijn. Uiteraard kan ik de feiten enkel maar betreuren. Ik begrijp niet waarom de namen van betrapte Russische atleten net nu tijdens de Olympische Spelen naar buiten moeten komen." De bewuste atlete, Yulia Chermoshanskaya, heeft intussen laten weten dat ze de diskwalificatie zal aanvechten bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS). De gouden medaille van Rusland komt nu logischerwijs Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée toe. Zij werden tweede in de finale.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in