Weg met de boerkini. Dat vindt alvast N-VA. De Vlaams-nationalisten willen het kledingstuk niet alleen uit alle zwembaden, maar ook van de stranden verbannen. ‘Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo’n gedrocht op het strand willen rondlopen’, zegt N-VA-parlementslid Nadia Sminate.

De kustburgemeesters zien geen problemen, maar als het van de N-VA afhangt, komt er wel een verbod op het dragen van de boerkini. Ook in sommige Zuid-Franse steden zoals Cannes werd het kledingstuk gebannen door burgemeesters. Er worden nu boetes uitgeschreven tegen moslimvrouwen die het verbod aan hun laars lappen.

Nadia Sminate, in het Vlaams Parlement voorzitter van de commissie Radicalisering, ziet het verhullende kledingstuk niet zozeer als een symbool van moslimradicalisme, maar wel als bewijs van de onderdrukking van moslimvrouwen. ‘We moeten absoluut vermijden dat er in Vlaanderen vrouwen met een boerkini rondlopen. Niet in het zwembad, maar ook niet op het strand. Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo’n gedrocht op het strand willen rondlopen. Als je dit toelaat, zet je de vrouwen ook aan de kant van de maatschappij.’

Samen met de N-VA-partijtop wil Sminate een verbod voor heel Vlaanderen of het land instellen. ‘We leven in Vlaanderen en wij bepalen de regels. Als we zeggen dat we grenzen moeten stellen en onze normen en waarden moeten doen naleven, moeten we dat ook doen.’

De studiedienst van de partij moet wel nog uitpluizen of een algemeen verbod juridisch wel te verdedigen valt. Indien nodig moeten de burgemeesters maar optreden, klinkt het.

In Frankrijk veegde een rechter een klacht tegen zo’n verbod al van tafel. De noodtoestand die bij onze zuiderburen nog van kracht is en spanningen die kunnen ontstaan door de boerkini, verantwoorden zo’n maatregel, was de redenering.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in