‘Ik blijf strijden tot vrouwen gelijk behandeld worden’
Foto: AP

De Belgisch-Iraanse Darya Safai (41), ook bekend als de oprichtster van Let Iranian Women Enter Their Stadiums, werd maandag bijna verwijderd uit het publiek van een volleybalwedstrijd in Rio. ‘Ik zat daar vreedzaam met mijn spandoek en dezelfde boodschap als altijd. Maar dat bevalt de Islamitische Republiek niet,’ liet Safai weten in een interview met onze redactie.

Vrouwenrechtenactiviste Darya Safai stond maandag in Rio op de eerste rij van de volleybalmatch tussen Egypte en Iran met een spandoek en de boodschap: ‘Laat Iraanse vrouwen hun stadions betreden’. Sinds de islamitische revolutie in 1979 worden Iraanse vrouwen geweerd uit de tribunes van sportwedstrijden met mannelijke spelers. De verklaring van geestelijken steunt op de weinig verhullende kleding van atleten en de spreekkoren bij wedstrijden. Die zouden beiden ongeschikt zijn voor de vrouw.

Omdat politieke boodschappen verboden zijn op de Olympische Spelen, kwam het tot een discussie met zowel security als politie. ‘Ze sturen mensen van de islamitische republiek heel de wereld rond om mij te beletten in mijn werk,’ aldus Safai.

Uiteindelijk mocht de activiste toch blijven. ‘De steun van de rest van het publiek was overweldigend. Ik barstte in tranen uit en hoorde overal stemmen roepen: “Laat haar met rust!” Dat hebben ze uiteindelijk ook gedaan. Ze zeiden dat ik mocht blijven. Dus ik ben tot het einde blijven staan met mijn spandoek,’ vertelt Safai.

 

 

Vooruitgang... of toch niet?

Vorig jaar werd een beperkt aantal vrouwen toegelaten tot wedstrijden van de Volleybal World League in Teheran. ‘Hoopgevend’, luidde het toen bij vicepresident van het departement voor vrouwen- en familiezaken, Shahindokth Molaverdi. ‘Als dit een paar keer gebeurt, zullen de zorgen verdwijnen en wordt aangetoond dat vrouwelijke toeschouwers bij mannensport geen problemen opleveren.’ Niets blijkt minder waar.

Safai, die in België verblijft, mag sinds 1999 haar moederland niet meer betreden. De gevaren van het activisme houden haar niet tegen. ‘We kunnen niet allemaal bang zijn, want er moeten mensen opkomen voor de rechten van de mens,’ zegt Safai. ‘Pas als je weet hoe hard de vrouwen lijden word je een echte feministe.’

‘Iedereen leeft een beperkt aantal jaren. We kunnen dus beter iets doen met de jaren die we krijgen. Er zal een einde komen aan de discriminatie van de vrouw en het extreme gedachtegoed van de islamitische mensen. Ik geloof daar écht in.’