Juli was de warmste maand ooit
Al zeven maanden op rij breekt 2016 temperatuurrecords. Meer zelfs, afgelopen maand was de warmste maand tout court sinds het begin van de metingen in 1880. Nu al lijkt 2016 de titel van het warmste jaar ooit binnen te halen.

Nog nooit was een maand zo warm als afgelopen maand. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. In juli 2016 lag het wereldwijde gemiddelde 0.11 graden Celsius hoger dan het één jaar oude record van juli 2015. Afgelopen maand was het zo 1.3 graden warmer dan het gemiddelde in juli 100 jaar geleden. 

De voorbije jaren zijn zo wel meer temperatuurrecords gebroken. 2015 volgde 2014 op als het warmste jaar ooit. Het ziet er volgens verschillende klimaatwetenschappers dan ook nu al naar uit dat 2016 op zijn beurt die titel zal overnemen. Zo zullen de drie heetste jaren ooit de voorbije drie jaar zijn.

De eerste zeven maanden van dit jaar braken telkens het record voor hun maand. Maar hoe komt het dat het dit jaar zo uitzonderlijk warm is?

El Niño

Dat de aarde opwarmt, is al langer geweten. Op de klimaattop in Parijs eind vorig jaar werd dan ook opgeroepen aan alle landen om er alles aan te doen om de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden Celsius t.o.v. het pre-industrieel niveau. Nu al is het wereldwijde jaargemiddelde bijna 1 graad warmer dan rond 1750.

Experts wijzen verder ook nog naar de gevolgen van de sterke El Niño van eind vorig jaar. Dat natuurfenomeen zorgt jaarlijks voor de opwarming van de Atlantische Oceaan en heeft een invloed op het weer in grote delen van de wereld. Volgens de Amerikaanse klimaatwetenschapper Kim Cobb is het wel heel uitzonderlijk dat de gevolgen van El Niño tot in juli voelbaar zijn. 

Weinig zon bij ons

Wat het weer bij ons betreft, geven de cijfers van het KMI aan dat juli 2016 geen spectaculair hoge toppen scheerde. Op het vlak van temperatuur zaten we met 18.3 graden iets onder de gemiddelde julitemperatuur van 18.4 graden. Als we kijken naar het aantal dagen neerslag was het wel een goede maand voor ons land, met amper tien dagen regen terwijl het gemiddelde 14.3 dagen bedraagt.

Wel was er opvallend minder zon dan we anders in juli gewoon zijn. Zo viel er amper 179 uur zonneschijn te tellen tegenover de gemiddelde 200 uur.