Ze brak geen record, maar doorbrak wel een immens taboe onder atleten
Foto: AFP

De hele wereld is in de ban van de Chinese zwemster Fu Yuanhui. Het meisje met de gekke bekken veroverde eerder al het internet omdat ze pas tijdens een interview besefte dat ze een medaille had gewonnen, en heeft nu ook een belangrijke taboe onder vrouwelijke atleten doorbroken. Het taboe van de maandstonden.

Nadat Fu Yuanhui derde werd op de 100 meter rugslag waren alle ogen natuurlijk gericht op haar prestatie in de 4x100 meter wissel. Maar daar ging het fout: Fu kende een absolute offday en haar team greep met een vierde plaats net naast de medailles.

Bij de interviews bleek het bovendien helemaal niet goed te gaan met de atlete, ze zakte zelfs even in elkaar van de pijn. Vervolgens stond ze recht, verontschuldigde zich bij haar landgenoten voor haar slechte resultaat en richtte zich tot de camera. “Ik heb geen last van mijn maag ofzo, ik ben vannacht ongesteld geworden. Ik ben echt enorm moe. Maar dat mag geen excuus zijn, ik heb gewoon niet goed genoeg gezwommen”, vertelde ze.

 

 

Daarmee is ze een van de eerste atleten die toegeeft dat ze haar regels heeft tijdens een belangrijke wedstrijd én dat die haar prestaties niet mogen beïnvloeden. Intussen wordt ze over de hele wereld geroemd om haar openheid.