Waterstofperoxide is de oorzaak van het groene water in Rio
Foto: AP

Een overdosis aan waterstofperoxide is de oorzaak van het groengekleurde water in de olympische bassins van het waterpolo en het schoonspringen. De organisatie van de Spelen in Rio kwam zaterdag met die verklaring.

Een aannemer bleek 80 liter waterstofperoxide aan het water te hebben toegevoegd met de bedoeling de zwembaden te reinigen, maar die ondernemer was even vergeten dat het goedje niet werkt als er chloor in het water zit. Dan wordt juist het chloor geneutraliseerd en kunnen algen groeien, vertelde een van de directeuren van de organisatie.

“We waren hierover niet ingelicht, laat staan geraadpleegd. Het is een fout van de aannemer, maar daarmee ook een fout van ons”, trok Gustavo Nascimento het boetekleed aan.

Het was een opvallend tafereel toen enkele dagen geleden het water van enkele zwembaden plots niet meer lichtblauw maar groen kleurde. De Internationale Zwembond (FINA), het bestuursorgaan in Rio van de watersporten, verklaarde de kleurverandering door een onevenwicht in de chemische balans. Pogingen om het water opnieuw zijn normale kleur te geven, werden bemoeilijkt door de hevige regenval.

Met de vervanging van het water kiezen de organisatoren nu voor een meer radicale aanpak. Gehoopt wordt dat de zwembaden snel weer hun normale kleur hebben.

De organisatie benadrukte nogmaals dat de gezondheid van de atleten in de groene zwembaden, waarin onder meer het waterpolo en het schoonspringen plaatsvond, niet in gevaar is gekomen.