Spierballenvertoon aan de Krim
De Russische president Poetin mannetjesputtert er weer op los. Foto: belga

De spanning tussen Rusland en Oekraïne loopt op. Het Oekraïense leger staat paraat aan de grens met de Krim. Poetin heeft op zijn beurt oefeningen van de Russische vloot aangekondigd.

Afgelopen woensdag maakte de Russische inlichtingendienst FSB bekend twee infiltratiepogingen van gewapende Oekraïners op de grens met de Krim te hebben verijdeld. Aan Russische zijde zouden daarbij twee doden zijn gevallen. Kiev ontkent ten stelligste.

Gisteren bracht de Oekraïense president Porosjenko daarop zijn leger in de hoogste staat van paraatheid. Waarop Rusland ogenblikkelijk kwam met een antwoord. President Poetin kondigde oefeningen aan van de Zwarte Zeevloot voor de kust van Oekraïne. Moskou is ook van plan bijkomende veiligheidsmaatregelen te nemen op de Krim, het gebied dat Rusland annexeerde in 2014.

Slechte bedoelingen

Intussen is de VN-Veiligheidsraad samengekomen om de groeiende spanningen op de Krim te bespreken. Volgens de Oekraïense VN-ambassadeur zouden 40.000 Russische soldaten verzameld hebben aan de Krim, Oost-Oekraïne en de grens. ‘Dit aantal kan slechte bedoelingen weerspiegelen en dat is het laatste wat we willen’, aldus de ambassadeur. Ook riep hij Rusland op bewijs te leveren voor de vermeende terroristische aanslagen die verijdeld zouden zijn.

Goede raad aan de vrienden

De Russische VN-ambassadeur antwoordde op zijn beurt met de hoop dat Oekraïne ‘slim genoeg’ is om de spanningen weg te nemen. ‘Blijf weg van sabotage en terrorisme. Dat is mijn goede raad aan mijn Oekraïense vrienden’, sprak hij.

Een waarnemer van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, liet al weten dat de spanningen aan de frontlinie in Oost-Oekraïne sinds juni opgelopen zijn. Er zou van beide kanten geregeld worden geschoten.

Toch wordt er ook gedacht aan loze dreigingen van de kant van Rusland. Poetin zou enkel zijn positie willen versterken. Volgende maand vinden in Rusland parlementsverkiezingen plaats.

Rusland annexeerde de Krim in 2014. Pro-Russische separatisten hebben Oost-Oekraïne deels in handen. Zij hebben de steun van Rusland.