De ongemakkelijke waarheid over avocado’s
Foto: AP

Ze zijn gezond en staan goed op de foto, maar dat we massaal overstag gegaan zijn voor de avocado heeft ook een minder prettige zijde. Hun productie vraagt enorm veel water en leidt onder meer tot illegale ontbossing in Mexico.

De grote vraag naar avocado’s zorgt ervoor dat landbouwers in Mexico meer geld kunnen verdienen door de groene vruchten te telen dan andere gewassen.

Zoveel meer echter dat ze in Michoacán, de staat die de meeste avocado’s produceert, de wetten en het bestaande dennenbos uitdunnen zodat ze plaats hebben om jonge avocadoboompjes te kunnen planten. En dat is een slechte zaak voor het milieu.

Eerst en vooral omdat bossen voor zichzelf kunnen zorgen en niet moeten geholpen worden met pesticiden en meststoffen, zoals bij avocadoplanten wel het geval is. Het verdwijnen van de dennenbossen heeft ook een impact op de diersoorten die er wonen.

Bovendien hebben avocadobomen een grote nood aan water om te kunnen groeien, wat druk zet op de lokale waterreserves. En alsof dat nog niet genoeg is, moeten de avocadoboeren eerst nog de controle van lokale drugskartels zoals Los Caballeros Templarios weten te ontlopen alvorens ze de winst van hun werk kunnen opstrijken.

In een opiniestuk voor The Guardian pleit de Britse culinair journaliste Joanna Blythman voor een fairtradelabel, zoals bij andere gewassen die we niet dichter bij huis kunnen telen al het geval is. Zo kunnen we er zeker van zijn dat de hoge prijs die we voor de avocado’s betalen ook bij de juiste personen belanden.

In de tussentijd kunnen we maar beter ons avocadogebruik terugschroeven, meent de journaliste, want wie avocado’s koopt voor de voedingswaarden, heeft volgens haar genoeg alternatieven. Voor de foto’s kunt u altijd een oplossing zoeken.