Gents gemeenteraadslid is nieuwe ‘mandatenkampioen’
Bram Van Braeckevelt Foto: rr

Geen enkele Belgische politicus houdt er zoveel functies op na als Bram Van Braeckevelt (Groen). Het Gentse gemeenteraadslid had vorig jaar 58 mandaten, waaronder vijftien bezoldigde.

Dat blijkt uit de lijst van mandaten die vrijdagmorgen in het staatsblad is gepubliceerd. Veel van de taken van Braeckevelt zijn werkgerelateerd, en hangen nauw met elkaar samen. Zo zetelt hij onbezoldigd in negen paritaire (sub)comités. Twee van de functies had hij in de loop van het jaar ook al neergelegd. Aan het eind van het jaar cumuleerde hij 56 mandaten.

Het is een opmerkelijke sprong van Van Braeckevelt. Hij is pas sinds 2013 actief, maar had toen meteen al 33 mandaten. In 2014 was dat al opgelopen tot 37, en vorig jaar dus tot 56.

Vorig jaar stond Ludwig Vandenhove op kop met 56 mandaten; Dat is dit jaar afgenomen tot een vijftigtal, omdat een aantal van de organisaties waarbinnen de Limburgse gedeputeerde actief is zijn opgehouden te bestaan.

Sommige collega’s houden er veel meer betaalde functies op na. Marcel Logist, de voormalige burgemeester van Tienen meldde in totaal 30 functies, vooral binnen de sociale sector. Zijn titel als burgemeester en voorzitter van de lokale politieraad gaf hij in september wel op, waardoor hij het jaar eindigde met 28 mandaten.

Antwerps schepen Koen Kennis is (N-VA) goed voor 18 bezoldigde mandaten. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar, maar dat komt een aantal verschuivingen binnen zijn bestaande functies, hij had in de praktijk nooit meer dan 16 mandaten op hetzelfde momenten.

Zo’n 200 mensen die de lijst moesten indienen vergaten dat dit jaar te doen. Dat aantal ligt in lijn met de cijfers van vorig jaar. Het aantal politici dat geen vermogensaangifte deed steeg licht, van 46 naar 66. De meest opmerkelijke naam in dat lijstje is die van Ferry Comhair, de woordvoerder van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in