‘Hou loting bij discussie over dubbele familienaam’
Foto: BELGAIMAGE

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen heeft een advies klaar over de dubbele familienaam. Het gewraakte vetorecht van de man bij discussie wordt volgens het IGVM best vervangen door automatisch de dubbele naam te geven. Loting zou dan bepalen welke familienaam eerst komt.

Sinds de wet van 8 mei 2014 kunnen ouders kiezen welke familienaam hun kind krijgt: de familienaam van de vader, de familienaam van de moeder of de dubbele familienaam. Is er echter onenigheid over de kwestie dan krijgt het kind automatisch de naam van de vader, die daardoor dus vetorecht heeft.

En dat is discriminatie voor de vrouw, vindt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM), dat daarom naar het Grondwettelijk Hof stapte. Het Hof erkende op 14 januari 2016 dat dit inderdaad discriminerend is voor de vrouw. De wetgever heeft tot eind dit jaar om de regeling aan te passen.

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft donderdag ook verzekerd dat er tijdig een oplossing zal komen. ‘De gesprekken met de regerinspartners daarover zijn momenteel lopende. Die zullen een voorstel op tafel leggen. Momenteel is er nog geen beslissing genomen.’

Maar het instituut heeft alvast enkele aanbevelingen gedaan aan de bevoegde ministers. Zo moet, als de ouders het niets eens raken, het kind automatisch een dubbele familienaam krijgen. Welke daarbij als eerste in de volgorde komt, moet bepaald worden door loting. Tot slot moeten vrouwen die benadeeld werden door de regeling alsnog de kans krijgen om hun naam aan hun kind door te geven, en dat via een overgangsregeling.

8.167 keer dubbele familienaam

‘Het is onbegrijpelijk dat een wet die ijvert voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, vrouwen discrimineert’, zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, donderdag nog in een mededeling.

Volgens gegevens van het Rijksregister kregen tussen 1 juni 2014 en 31 december 2015 op een totaal van 166.561 geboorten van Belgische kinderen, 149.933 kinderen de naam van hun vader en 6.469 de naam van hun moeder; 7.029 kinderen kregen de dubbele familienaam vader-moeder en 1.138 de dubbele familienaam moeder-vader.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig