Honderden Belgen begluurd via gehackte camera’s
Foto: Photo News

De hele wereld kan binnengluren in meer dan honderd Belgische woonkamers, cafés en kantoren. Schuldige is de Russische website Insecam.org, die livebeelden van privécamera’s illegaal verspreidt. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) is verbolgen en vraagt dat computerspecialisten van de federale politie ingrijpen

Via de Russische website Insecam.org, die livebeelden van privécamera's illegaal verspreidt, kan eender welke internetgebruiker meegluren op tientallen locaties. De website, die al sinds eind 2014 bestaat, vormt een potentiële goudmijn voor inbrekers en dieven. Zij zien wanneer bewoners thuiskomen, met welke wagens ze rijden, of er een waakhond in huis is en wanneer de winkelier zijn kassa leegmaakt.

Illegaal

De beheerder van de website zegt dat hij de camerabeelden legaal verspreidt, maar dat klopt hoegenaamd niet. ‘Deze praktijken zijn onwettig, want de mensen op de beelden hebben geen toestemming gegeven’, zegt Caroline De Geest van de Privacycommissie, die eigenaars van camera’s aanraadt om alles goed te beveiligen.

Staatssecretaris De Backer maakt zich ernstige zorgen over die schending van onze privacy. ‘Dit kan echt niet door de beugel. Omdat deze website zich onrechtmatig beelden eigen maakt, en het dus eigenlijk om hacking gaat, vragen wij een onderzoek aan de Computer Crime Unit van de federale politie’, zegt De Backer vandaag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

'Eigenaars zijn onvoorzichtig'

De federale politie erkent het probleem, maar wijst vooral op de verantwoordelijkheid van de eigenaars van de camera's. 'Zij gooien de beelden eigenlijk te grabbel', zegt woordvoerder Peter De Waele.

'Strikt genomen gaat het om een geval van hacking', zegt De Waele. 'Maar de eigenaars van de bewuste camera's maken het wel erg makkelijk. Ze gebruiken geen wachtwoord, of behouden nog het standaardwachtwoord dat ingesteld staat voor elke nieuwe camera'.
De Waele vergelijkt dergelijke onvoorzichtigheid met het achterlaten van een gloednieuwe computer in je voortuin. Als die gestolen wordt, is het strikt genomen diefstal, maar kan je ook moeilijk verbaasd zijn.

De federale politie roept dan ook alle eigenaars van privécamera's op om zo snel mogelijk een eigen, voldoende complex wachtwoord in te stellen. Zo wordt vermeden dat inbrekers en andere criminelen online kunnen zien wanneer je het huis verlaat.

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) zal in de zaak rond Insecam.org contact opnemen met de eigenaars van de gehackte camera's. 'Eens zij een nieuw wachtwoord hebben ingesteld, zullen de beelden niet meer publiek beschikbaar zijn', stelt woordvoerder Andries Bomans.
 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in