Ook Reynders wil onderhandelingen met Turkije bevriezen
Foto: BELGA

Minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders wil dat de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie worden opgeschort zolang er geen duidelijkheid is over de invoering van de doodstraf in het land. Dat heeft Reynders gezegd op Radio 1.

Turkije schafte de doodstraf in 2004 af om te voldoen aan de eisen voor de toetreding tot de Europese Unie. Maar na de mislukte staatsgreep van 15 juli wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de doodstraf opnieuw invoeren.

‘We kunnen deze oproep niet negeren’, aldus Erdogan twee dagen na de coup toen een massa mensen bij zijn huis in Istanbul om de herinvoering van de doodstraf schreeuwden.

Het voornemen van Erdogan kwam hem op heel wat kritiek te staan van Europese leider. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Europees Buitenlandminister Federica Mogherini maakten Erdogan duidelijk dat een land met de doodstraf geen lid van de EU kan zijn. Verschillende lidstaten pleitten er dan ook voor om de onderhandelingen met Turkije voorlopig op te schorten.

Ook ons land lijkt nu die mening toegedaan. ‘De doodstraf is klaar en duidelijk een rode lijn. Het is onmogelijk om de doodstraf in Turkije weer in voeren en verder te onderhandelen’, aldus Reynders op Radio 1. Hij stelt voor om de toetredingsonderhandelingen te bevriezen zolang er geen duidelijkheid bestaat over het weer invoeren van de doodstraf.

Erdogan liet overigens eerder al blijken dat hij niet onder de indruk is van de dreigementen vanuit de Europese Unie en dat hij de doodstraf ook zal invoeren als dat het Turkse lidmaatschap van de Unie op de helling zou zetten. ‘De wereld is niet enkel de Europese Unie. Bestaat de doodstraf in de VS, Rusland, China en veel andere landen? Ja’, zei hij twee weken geleden.