Pieter Timmers heeft voor een volgende Belgische stunt gezorgd op de Olympische Spelen. Hij haalde in 47.80 een zilveren medaille op de honderd meter vrije slag bij de mannen, hét koninginnennummer van het zwemmen. De 18-jarige Kyle Chalmers pakte goud.

Pieter Timmers heeft woensdag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zilver veroverd op de 100 meter vrije slag. De 28-jarige Limburger tikte in de finale van het koningsnummer aan in 47.80 en deed daarmee 34 honderdsten af van het Belgisch record dat hij dinsdag in de halve finales zwom.

Timmers moest alleen de 18-jarige Australiër Kyle Chalmers (47.58) laten voorgaan, het brons was voor de Amerikaan Nathan Adrian (47.85).

Hij is de eerste Belgische zwemmer die een olympische medaille verovert sinds Frederik Deburghgraeve in 1996 in Atlanta olympisch kampioen werd op de 100 meter schoolslag. Voordien bezorgden alleen Gérard Blitz (brons 100m rug in 1920 in Antwerpen), Joseph De Combe (zilver 200m school in 1924 in Parijs) en Ingrid Lempereur (brons 200m school in 1984 in Los Angeles) België al olympisch eremetaal in het zwemmen.

Het is de 145e medaille voor België in de geschiedenis van de Spelen, de 53e zilveren. In Rio zit de Belgische delegatie aan drie medailles. Eerder veroverde wielrenner Greg Van Avermaet goud en judoka Dirk Van Tichelt brons.

Timmers: “Kon het niet geloven toen ik die twee zag staan”

“Ik kan het nog altijd niet geloven, denk ik”, aldus Timmers in een eerste reactie bij Sporza. “Ik heb altijd gezegd dat ik wist dat ik een kleine kans had als ik een toprace zwom. Er hebben er een paar wat steken laten vallen, misschien waren ze mentaal niet top. Bij mij ging het wel super. Ik was er helemaal klaar voor, mentaal voelde ik me goed. De laatste meters werden zwaar, maar ik ben maar blijven trekken en sleuren. Toen zag ik die twee staan en kon ik het niet geloven.”

Timmers lachte van oor tot oor voor de camera’s. “Ik heb altijd gezegd dat ik zou rondspringen als een gek als ik een medaille pakte, maar ik besef het gewoon nog niet goed, denk ik”, lachte hij. “Hoe vaak ik al teruggedacht heb aan dat moment dat ik aantikte? Vaak, bij elk interview (grijnst). Ik ga hier wel van genieten. Hier heb ik jaren voor getraind. Mijn eerste doel was het EK, van het een kwam het ander, en toen stond ik op de Olympische Spelen in Londen. En toen wilde ik meer, natuurlijk, en heb ik er vier jaar lang alles aan gedaan om hier zo goed mogelijk te racen en voor die medailles te gaan. Ik wist op voorhand dat ik daar een kleine kans op had en vandaag kwam alles samen. Geweldig. Of het dak eraf gaat? Het is hier niet zo veilig om te feesten, maar ik denk het toch, ja.”

Coach Gaastra deelt sneer uit

Trainer Roland Gaastra greep de gelegenheid meteen aan om af te rekenen met enkele critici, sportcolumnist Hans Vandeweghe voorop. Die had enkele dagen geleden nog het volgende geschreven: “Gaastra beweert dat Timmers 47.7 kan zwemmen. O ja? Als Timmers 47.7 zwemt, zwem ik van Rio naar huis.”

Gaastra reageerde door voor de camera’s van Sporza te zeggen: “Eén ding vind ik wel jammer: dat Timmers net geen 47.7 gezwommen heeft, want ik had Hans Vandeweghe graag zwemmend naar België willen zien gaan.”