Syriërs mogen asielcentrum overslaan
Foto: Reuters

Asielzoekers die zo goed als zeker erkend worden, stromen meteen door naar een OCMW.

Asielzoekers die zo goed als zeker in België ­mogen blijven zoals ­Syriërs of Eritreeërs, zullen nog vijf tot tien dagen in een asielcentrum moeten wachten. Daarna gaan ze naar eenlokaal OCMW dat vanaf dag één kan starten met hun integratie.

Ook kwetsbare asielzoekers, ­zoals kinderen met een handicap of jongeren met ernstige psychische moeilijkheden, zullen niet langer in een asielcentrum opgevangen worden.

Het nieuwe opvangmodel moet ervoor instaan dat de OCMW’s sneller aan de slag kunnen gaan met de integratie van asiel­zoekers die in elk geval in ­België mogen blijven. ‘En omgekeerd weten degenen die in het asielcentrum moeten blijven, al wat hen te wachten staat’, zegt de woordvoerster van staats­secretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). ‘Zij ­krijgen geen valse hoop meer. Met hen kunnen we ook sneller inzetten op de terugkeer.’

De VVSG, de koepel­organisatie voor de OCMW’s, ­reageert tevreden op de snellere doorstroming van asielzoekers met een hoog erkenningspercentage. ‘Kleinschaligere opvang is beter voor de integratie en maakt dat ze sneller op eigen benen kunnen staan’, zegt stafmedewerker ­Fabienne Crauwels.

‘Voor de OCMW’s is het ook ­beter om de mensen al te leren kennen tijdens hun procedure. Ze kunnen sneller een band ­opbouwen en de zoektocht naar een huis al beginnen. De asielzoekers zelf zijn dan meestal ook sneller bereid om in of rond de gemeente te gaan wonen.’