VS bang dat Belgisch uranium in IS-handen valt
In het SCK in Mol wordt twee derde van de productie van medische isotopen aangemaakt. Foto: Bert De Deken

Er circuleert in de VS een petitie waarin wordt geëist dat de Amerikaanse overheid geen vergunning aflevert voor de export van zo’n 134 kilo hoogverrijkt uranium naar België. Reden? De aanslagen die terreurorganisatie IS in ons land pleegde en de ontdekking dat terreurverdachten maandenlang een topman van het nucleair studiecentrum in Mol hebben geschaduwd.

‘Deze duidelijke en aanwezige dreiging toont aan dat we de levering van hoogverrijkt uranium aan België zo snel mogelijk tot een minimum moeten beperken’, zegt professor Alan J. Kuperman, de drijvende kracht achter de petitie en verbonden aan de universiteit van Texas waar hij een denktank leidt tegen de verspreiding van nucleaire wapens. Volgens Kuperman zijn van het hoogverrijkte uranium dat ons land zou krijgen zes ‘vuile’ nucleaire bommen te maken, ‘die per stuk gemakkelijk tienduizenden mensen kunnen doden’, aldus de professor in Amerikaanse media.

Bewaking opgedreven

Het Fanc, de nucleaire waakhond in ons land, trachtte gisteren de gemoederen over het Amerikaanse protest te bedaren. ‘De bewaking van alle nucleaire sites in ons land is al een hele tijd sterk opgedreven, onder meer met militairen die de verschillende kerncentrales en het SCK in Mol streng bewaken’, zegt Fanc-woordvoerder Ine Wenmaekers. ‘Bovendien gelden voor zowel het transport als de bewaring van nucleair materiaal zeer hoge veiligheidsvereisten.’

Als de Amerikaanse overheid de levering van het uranium zou stopzetten, heeft dat wereldwijde gevolgen. ‘In Mol wordt 65 procent van de wereldwijde productie van medische isotopen aangemaakt’, zegt zowel het Fanc als het SCK in Mol. Die medische isotopen zijn bestemd voor onderzoek, denk aan medische scans. Daaraan zou vrijwel meteen een mondiaal tekort ontstaan, met alle gezondheidsrisico’s van dien.