Pukkelpop ziet geen reden om Eagles Of Death Metal te weren
Foto: BELGA

Nadat twee Franse festivals eerder dit jaar Eagles Of Death Metal van de affiche schrapten, vraagt Focus Knack zich één week voor Pukkelpop af of de band na een aantal islamofobe uitspraken van frontman Jesse Hughes nog wel een plaats heeft op de affiche van het Hasseltse festival. Maar het festival is niet van plan om de band van de affiche te halen.

In mei van dit jaar beslisten twee Franse festivals, Cabaret Vert en Rock Seine, om Eagles Of Death Metal van de affiche te schrappen. Aanleiding waren enkele verklaringen van frontman Jesse Hughes na de aanslag in Le Bataclan in november vorig jaar.

Zo beweerde Hughes onder meer dat ook de security van Le Bataclan in het complot zat en dat hij na de aanslagen feestende moslims op straat zag. Nog volgens Hughes had de politie in 450 Franse moskeeën rekruteringsmateriaal voor de jihad gevonden en hebben de strenge Franse wapenwetten niet één leven gered.

Dat er in Le Bataclan zoveel slachtoffers vielen was volgens Hughes ook het gevolg van de ‘open en progessieve mentaliteit’ van heel wat aanwezigen. ‘Onze angst om moslims te beledigen is het grootste wapen dat terroristen hebben. Het Westen is blind voor moslims die gebruikmaken van onze naïviteit’, aldus Hughes nog

Hoewel Hughes zich aanvankelijk excuseerde voor zijn uitspraken over Le Bataclan, herhaalde hij ze enkele weken later opnieuw in een interview met het Amerikaanse Taki’s Magazine. ‘Ik ben er zeker van dat de terroristen binnengelaten werden in de zaal. Toen ik in februari terugkwam in Parijs, was ik onaangenaam verrast door het gebrek aan woede. Niemand die de islam iets verwijt,’ klonk het toen.

Ook oudere uitspraken van Hughes werden door de heisa opnieuw naar bovengespit. Zo omschreef Hughes in een radiouitzending de Amerikaanse president Barack Obama als een ‘in het buitenland geboren moslim’ en ‘een vijand van de Verenigde Staten.’

Focus Knack vraagt zich af of iemand die zulke uitspraken heeft gedaan een podium moet krijgen. In een opiniestukvraagt het blad zich af wat er zou gebeuren als Henry Rollins de loftrompet zou afsteken over Donald Trump of als de Zuid-Afrikaanse rappers van Die Antwoord zich zouden uitspreken voor apartheid.

Volgens het magazine druist de aanwezigheid van Hughes op het festival in ‘tegen de ruimdenkende en verdraagzame waarden die Pukkelpop tracht uit te dragen.’

Standpunt Pukkelpop blijft ongewijzigd

Pukkelpop zelf ziet geen reden om Eagles Of Death Metal te weren. Het festival liet in mei, na de schrapping door twee Franse festivals, al weten dat de band op de affiche zou blijven. ‘Ze staan bij ons omwille van hun muziek’, klonk het toen. En dat standpunt is vandaag nog altijd hetzelfde.

Ook het Nederlandse Lowlands zag de voorbije maanden geen reden om de band van de affiche te halen. ‘We hebben hen geboekt vanwege hun muziek, niet vanwege hun politieke opvattingen. Ik begrijp de discussie, maar Hughes heeft het recht om zijn mening te uiten. Wat hij heeft gezegd, is niet strafbaar. En daarom voor ons geen reden om hen te weren’, zei Bente Bollmann van Lowlands eind mei in De Volkskrant.