Politiezones verscherpen veiligheidsmaatregelen na aanslag Charleroi
Aan het politiebureau van Charleroi worden bezoekers sinds zaterdag streng gecontroleerd. Foto: Photo News

Na de aanslag op het politiecommissariaat in Charleroi van het voorbije weken, nemen verschillende korpsen maatregelen om zich beter te beveiligen tegen aanslagen. Een overzicht.

In Charleroi moet elke bezoeker van het politiekantoor sinds de aanslag handtas of rugzak openen en langs een metaaldetector passeren.

In Antwerpen krijgt het burgerpersonaal van de politie bijkomende opleidingen om met beschermingsmiddelen zoals pepperspray om te gaan. Alle agenten die rechtstreeks in contact komen met burgers zullen ook steeds hun dienstwapen moeten dragen.

In Dendermonde besliste de politie om het onthaal dat normaal dag en nacht open was te sluiten tussen 22.00 uur ‘s avonds en 06.00 uur ‘s ochtends. Voor dringende problemen kunnen mensen uiteraard wel nog terecht op het nummer 101.

In Gent en Brugge worden tijdelijk respectievelijk vier en zes wijkbureaus gesloten.

In andere zones wordt de beveiliging aan het commissariaat dan weer fors opgevoerd. Zo moet in Ninove iedereen zich aanmelden via de intercom en worden bij de politie Limburg Regio Hoofdstad (Hasselt, Diepenbeek, Zonhoven, Lummen, Halen en Herk-de-Stad) bezoekers geregistreerd vooraleer ze binnenmogen. Bezoekers die bij de politie gekend staan voor zware feiten worden bovendien aan een extra controle onderworpen.

In heel wat korpsen worden agenten ook verplicht om een kogelvrije vest te dragen tijdens patrouilles en om het uniform niet te dragen tijdens het woon-werkverkeer. Een aantal korpscheffen gaf hun agenten ook de toestemming om het dienstwapen mee naar huis te nemen.

De politievakbonden lieten de voorbije dagen al hun onvrede blijken over de beslissing van OCAD om het dreigingsniveau voor de politie ook na het incident niet op gelijke hoogte te plaatsen met de rest van het land.

Vanmiddag overlegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon met de federale en lokale politie om het huidige dreigingsniveau te bespreken. ‘We zullen bekijken of het nodig is extra veiligheidsmaatregelen voor de politie te nemen’, klinkt het op het kabinet Jambon.