Pepperspray-cursus voor burgerpersoneel van Antwerpse politie
Foto: EPA

De Antwerpse lokale politie neemt extra maatregelen om haar medewerkers te beschermen, na de aanval op twee agentes in Charleroi. Het burgerpersoneel krijgt bijkomende opleidingen om met beschermingsmiddelen zoals pepperspray om te gaan. Alle agenten die rechtstreeks in contact komen met burgers zullen steeds hun dienstwapen moeten dragen.

Dat schrijft VRT Nieuws op deredactie.be en de politie bevestigt het nieuws.

‘In vergelijking met andere korpsen hebben wij vrij veel burgerpersoneel’, legt woordvoerder Wouter Bruyns uit. ‘Ook hen willen we de nodige bescherming kunnen bieden, bijvoorbeeld door hen te leren omgaan met pepperspray. Die mogelijkheid is wettelijk voorzien en een bevoegdheid van de korpschef.’

Dienstwapen

Alle operationele medewerkers die in rechtstreeks contact komen met burgers worden dan weer verplicht hun dienstwapen te dragen. Tot nu toe liet de korpschef onder meer de medewerkers die in uniform aan onthaalkantoren zitten daarin nog vrij.

Eerder dit jaar besliste korpschef Serge Muyters om zijn agenten de toelating te geven hun dienstwapen ook te dragen van en naar het werk, op voorwaarde dat ze zich altijd zouden kunnen identificeren wanneer ze geen uniform dragen en dat ze het wapen thuis veilig bewaren en ontladen. Die maatregel kwam er in de nasleep van onder meer het oprollen van een terreurcel in Verviers die een aanslag plande tegen politiediensten.