Staking busschauffeurs De Lijn in stelplaatsen Meerbeke en Dilbeek is voorbij
Archiefbeeld Foto: BELGA

De staking van de buschauffeurs van De Lijn in de stelplaatsen Meerbeke en Dilbeek is voorbij. De Lijn meldde de vakbonden kort voor 19 uur dat het radiocommunicatieprobleem tussen de cabines van de buschauffeurs en dispatching hersteld was. Daarop werd de staking, die maandagmorgen spontaan was uitgebroken in Meerbeke en zich in de namiddag uitbreidde naar Dilbeek, afgeblazen. Dinsdag gaan de chauffeurs weer aan het werk.

Aanleiding voor de staking waren twee gevallen van agressie die zich zondagavond voordeden ten aanzien van busschauffeurs in de omgeving van Meerbeke. Tijdens het overleg maandagavond eisten de vakbonden in de eerste plaats het onmiddellijk herstel van de hoger vermelde rechtstreekse radiocommunicatie tussen chauffeurs en dispatching die sinds vrijdagmiddag defect was. De leveranciers van de apparatuur slaagden er maandag in de vooravond in om het euvel te herstellen.

'We hebben tijdens het overleg met de directie maandag, dat overigens zeer constructief verlopen is, nog voorstellen gedaan om de veiligheid van de buschauffeurs te optimaliseren. De regiomanager heeft beloofd om enkele van de gevraagde maatregelen onmiddellijk in te voeren en andere later op de maand voor te leggen aan het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. Dat zullen we verder opvolgen', aldus vakbondssecretaris Marcel Conters (ACOD). Over welke voorstellen het gaat wou hij maandag geen verdere details geven.