‘Ik ben Vlaming. Mag ik ook fier zijn?’
Foto: Minderhedenforum

Het Minderhedenforum is een affichecampagne gestart waarop Vlamingen met een migratieachtergrond te zien zijn, met de bijhorende tekst: ‘Ik ben Vlaming. Mag ik ook fier zijn?’. De campagne komt er na de racistische commentaren op de dood van een jongen met Marokkaanse roots vorige week.

‘De reacties die er kwamen op het overlijden van Ramzi tonen aan dat er nog veel werk is om tot een gedeeld burgerschap te komen’, zegt Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum, in een persbericht. ‘Er bestaan duidelijk vele interpretaties van het woord Vlaming. Wanneer ben je nu eigenlijk echt een Vlaming? Hoe lang moet je al in Vlaanderen wonen? Welke huidskleur moet je hebben? Tot de hoeveelste generatie moet je behoren?’.

Tal van politici reageerden vorige week verontwaardigd op het racisme op het internet, maar die verontwaardiging is volgens Van Bellingen niet genoeg. ‘We moeten ook het debat durven voeren. Het Minderhedenforum is absoluut voor dialoog en wederkerigheid. En de beste manier om de dialoog aan te gaan, is door een open vraag te stellen.’

‘Mag ik ook fier zijn?’

In de affichecampagne zijn verschillende Vlamingen met een migratieachtergrond te zien, met naast hen een logo dat verwijst dat van de Vlaamse beweging. Alleen luidt de leuze niet ‘Ik ben Vlaming en daar ben ik fier op’, maar ‘Ik ben Vlaming. Mag ik ook fier zijn?’.

Op één van de posters staat Adil Marrakchi: ‘De reacties op het ongeval van die jongen uit Genk hebben diepe wonden geslagen. Te veel mensen denken nog steeds in termen van wij en zij, maar wij zijn allemaal Vlamingen, of we dat nu willen of niet.’