Facebook belooft mee te werken aan onderzoek naar aanslagen in Duitsland
Foto: AP

Facebook heeft maandag laten weten nauw samen te werken met de Duitse autoriteiten bij het onderzoek naar de aanslagen in Beieren.

Daarmee antwoordt de sociale netwerksite op kritiek van regionale verantwoordelijken, die stellen dat Facebook de data van verdachte personen te veel afschermt.

‘Wij werken volledig samen met de autoriteiten, en hielpen zelfs tijdens de aanvallen in Beieren met informatie’, stelt Facebook in een persbericht. De netwerksite benadrukt ook dat terroristische activiteit van eender welke aard niet toegestaan is op Facebook.

Eventuele misverstanden met de politie schrijft Facebook toe aan het feit dat ‘een groot aantal’ politieagenten niet voldoende vertrouwd is met de procedure die ze moeten doorlopen om informatie te verkrijgen.

Rol van sociale media

De mededeling komt er nadat in Duitsland een politiek debat is ontstaan over de rol van Facebook en andere sociale netwerksites in het bestrijden van terreur. Onder andere de minister van Binnenlands Bestuur van de Duitse deelstaat Beieren, Joachim Herrmann, pleit voor een wetsverandering die sites zoals Facebook verplicht om snel informatie prijs te geven bij ernstige aangelegenheden.

In de maand juli werd Beieren opgeschrikt door drie aanslagen. Twee daarvan, in Ansbach en in Würzburg, werden later opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Een derde aanslag, in München, werd gepleegd door een instabiele 18-jarige jongen. In alle drie de gevallen hadden de daders gebruikgemaakt van sociale media. Zo zou de schutter uit München zelfs slachtoffers gelokt hebben met een valse Facebookpost.