Verdacht wit poeder in Nevele blijkt suiker

In het Oost-Vlaamse Landegem, een deelgemeente van Nevele, zijn maandagmiddag twee postbodes onwel geworden na contact met een poeder uit een envelop in een postbus. De postbodes werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Uit analyse bleek dat het poeder suiker is.

De brandweer kreeg rond 12.30 uur een melding van een ongeval aan een postbus in de wijk Lindekouter in Landegem. 'De postbode was de bus komen ledigen en een van de brieven scheurde open. Hij kreeg een wit poeder op zich en kreeg snel last van tintelende vingers en hij werd onwel', zegt de burgemeester.

'Zijn dienstchef was ook ter plaatse gekomen en hij kreeg ook last van tintelingen in het aangezicht. Beiden werden overgebracht naar het UZ Gent. Daar bleken de tintelingen in de vingers stilaan verdwenen', aldus burgemeester Johan Cornelis.

De omgeving van de postbus werd afgesloten en de civiele bescherming kwam ter plaatse om het poeder te analyseren. Onder meer de radioactiviteit van het poeder werd gemeten. Uit het onderzoek van de civiele bescherming bleek dat er in drie verdachte enveloppen suiker zat en een ander ongevaarlijk biologisch product.

'Het was dus geen gevaarlijk poeder of geen anthrax', zegt burgemeester Cornelis. 'Waarschijnlijk het werk van een flauwe grappenmaker die zich niet bewust is van wat dat allemaal veroorzaakt. Het parket neemt het onderzoek nu in handen en zal nagaan of de persoon kan opgespoord worden. Alle genomen maatregelen zullen nu opgeheven worden.'