Herrie over verkeerde Chinese vlag tijdens cérémonie protocollaire
Foto: USA Today Sports

Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is een diplomatiek mini-incident ontstaan rond de Chinese vlag gebruikt bij medaille-uitreikingen.

Het Chinese consulaat-generaal in Rio kondigde op sociale media aan dat het officieel bezwaar heeft ingediend tegen de in Rio gebruikte Chinese vlag. Die is rood en bevat linksboven een grote gele ster, de regerende Communistische Partij verzinnebeeldend. Rechts daarvan staan vier kleinere die naar de grotere wijzen.

Op de nu door Chinese banbliksems getroffen vlag, onder anderen ook gedragen door schermer Lei Sheng tijdens de openingsceremonie, wijzen die sterren omhoog.

Op Chinese sociale media duikt het woord 'complot' op tegen het land dat in Londen in 2012 tweede werd op de tabel van meeste medailles. Er zijn ook klachten dat de organisatoren van Rio de 'slechtste' ooit zijn.

Volgens het Chinese consulaat-generaal hebben de organisatoren zich reeds verontschuldigd en hebben zij contact opgenomen met de vlaggenfabrikant om de fout te herstellen. En passant ontkenden ze dat die leverancier een Chinees bedrijf is.