Jambon: ‘Geen aanwijzingen voor specifieke dreiging tegen politiekantoren’
Foto: BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft op Radio 1 nogmaals uitgelegd waarom het dreigingsniveau’s in politiekantoren niet verhoogd wordt. Volgens de minister zijn er op dit moment geen aanwijzingen voor een specifieke dreiging tegen politiekantoren.

Na de aanslag in Charleroi eisen de politievakbonden dat het dreigingsniveau voor de politie opgetrokken wordt naar ­niveau 3, net zoals in de rest van het land. Op dit moment geldt voor de politie niveau 2, waarbij een aanslag ‘weinig waarschijnlijk’ is. Al komt daar wel bij ‘dat verhoogde waakzaamheid’ geboden is – vandaar dat gesproken wordt over niveau 2+.

Na de aanval op het politiebureau van Charleroi dit weekend eisen de politiebonden extra maatregelen en een verhoging van het dreigingsniveau. Maar voor Jambon kan daar op dit moment geen sprake van zijn.

Jambon, die begrip heeft voor de vraag van de politie, wees er op Radio 1 op dat het terreurniveau wordt bepaald de specialisten van het OCAD en dat het bepalen van een dreigingsniveau analysewerk is dat niet gebeurt op basis van impulsen.’

Volgens de minister heeft het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, op dit moment geen aanwijzingen dat er een specifieke dreiging is tegen politiekantoren. ‘Dreigingsniveau 3 is op dit moment vooral van kracht voor soft targets’, aldus Jambon. Dat zijn plaatsen waar veel burgerslachtoffers kunnen worden gemaakt zoals festivals, winkelcentra en stations.

Jambon herhaalde ook dat de dader van de raid in Charleroi wellicht een lone wolf was. ‘Het is tamelijk gemakkelijk voor IS om achteraf zo’n actie op te eisen. We moeten nu onderzoeken of de man daadwerkelijk door IS werd aangestuurd.’