‘Flossen is géén tijdverlies’

Wie elke dag trouw flost, verliest al zijn hele leven tijd, want er bestaat bijna geen wetenschappelijk bewijs dat dagelijks flossen helpt, zo leerden we vorige week. De Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen gaat echter niet akkoord met die stelling.

In de Verenigde Staten raadt de overheid flossen niet langer aan, en ook in Europa bestaat er consensus onder specialisten dat tandartsen het maar beter niet promoten. De Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) gaat hier echter niet mee akkoord.

‘Flossen zorgt voor het verwijderen van plak bacteriën en etensresten uit gebieden in de mond waar de tandenborstel niet bij kan’, verklaart tandarts-parodontoloog Frank Herrebout van VBT. En dat is nodig want de accumulatie van die bacteriën kan een ontstekingsreactie veroorzaken die kan leiden tot tandvleesontsteking of parodontitis (ontsteking van de weefsels rond de tand).

‘Onbehandelde parodontitis kan leiden tot verlies van tanden en een verhoogd risico voor heel wat andere systemische ziekten zoals diabetes en hartziekte’, aldus Herrebout.

Niet voldoende bewijs

De VBT wijst er ook op dat de Amerikaanse vereniging van parodontologen patiënten wél blijft aanraden om dagelijks te flossen, omdat de wetenschappelijke studies waarop het Amerikaans ministerie van Volksgezondheid zich baseerde om de richtlijn aan te passen van onvoldoende kwaliteit bleken.

‘Omdat de ontwikkeling van parodontitis traag verloopt en vanwege de verschillende factoren die van invloed zijn op de progressie van de ziekte, worden studies die de werkzaamheid van het dagelijks flossen onderzoeken best uitgevoerd over een aantal jaren en onder een grote onderzoekspopulatie, wat bij dit onderzoek niet het geval was.’

Uit de laatste mondgezondheidsenquête bleek dat ongeveer 33 procent van de deelnemers ontstekingsverschijnselen aan het tandvlees vertoonde. Een bijkomende 18 procent vertoonde blijven en onomkeerbare schade. Daarom raadt de VBT aan om flossen als onderdeel van de dagelijkse mondhygiëne te behouden en bij twijfel het advies van uw tandarts te vragen.

Tien tips voor een goede mondgezondheid

1. Poets minstens twee keer per dag. De beste tijd om tanden te poetsen is na de maaltijd. Kies een tandenborstel met een kleine kop voor een betere toegang tot de achterste tanden. Zachte haren zijn vriendelijker voor het tandvlees.

2. Gebruik tandpasta met fluoride. Fluoride helpt om tandglazuur te harden en vermindert het risico op gaatjes.

3. Borstel grondig. Tandenpoetsen moet tussen de twee en drie minuten duren.

4. Flos je tanden dagelijks. Gebruik daarbij een zachte zagende beweging om de flosdraad tussen de tanden te bewegen (niet of niet diep onder het tandvlees gaan). Ook ragertjes of tandenstokers zijn goed te gebruiken om tussen de tanden te reinigen. Vraag aan je tandarts wat het best is voor jouw gebit.

5. Beperk zure dranken zoals frisdranken, likeurtjes en vruchtensappen. Voedingszuren verzachten tandmateriaal en lossen de mineralen in het tandglazuur op, waardoor gaten ontstaan.

6. Beperk suikerhoudende voedingsmiddelen. Bacteriën in de tandplak veranderen de suikers in zuren.

7. Bescherm je tanden tegen een blessure. Draag een gebitsbeschermer of full-face helm bij het sporten.

8. Als er toch bij een ongeval een tand uitgeslagen wordt, probeer dan de tand te redden. Als het mogelijk is, hou de tand terug op zijn plaats in de mond, terwijl je onmiddellijk tandheelkundige hulp zoekt. Als dit niet mogelijk is, wikkel de tand in plastic of plaats hem in melk terwijl je onmiddellijk tandheelkundige hulp zoekt.

9. Gebruik je tanden enkel voor het kauwen van voedsel. Dus niet om noten te kraken, flessendoppen te verwijderen of verpakkingen open te scheuren, dan loop je het risico dat er stukjes van je tanden afbreken of dat tanden zelfs volledig afbreken.

10. Ga regelmatig naar je tandarts voor check-ups. En natuurlijk bezoek je ook je tandarts bij een tandheelkundig probleem zoals kiespijn of bloedend tandvlees.