Knalprestatie met nieuw Belgisch record op 4x100m vrije slag
Foto: Photo News
De Belgische aflossingsploeg bij de mannen is zondag op Olympische Spelen in Rio de Janeiro zesde geworden in de finale van de 4x100 meter vrije slag. Met hun 3:13.57 doken de Belgen onder hun vorige Belgisch record (3:13.89) als nationale ploeg. Michael Phelps pakte met de Verenigde Staten (3:09.92) zijn 19e olympische gouden medaille uit zijn carrière.

Glenn Surgeloose lukte zijn 100 meter in 48.73. Jasper Aerents tikte aan in 48.47, Emmanuel Vanluchene deed iets minder goed met 48.82. Slotzwemmer Pieter Timmers zette een scherpe 47.55 op de tabellen.

In de reeksen lieten de Belgen nog de zevende tijd (3:14.16) optekenen. Vier jaar geleden werd het Belgische kwartet op de Spelen van Londen achtste in de finale van de 4x100m vrij.

De gouden medaille ging naar de Verenigde Staten (Caeleb Dressel, Michael Phelps, Ryan Held, Nathan Adrian). Michael Phelps, de grootste olympiër aller tijden, veroverde zijn 23e olympische medaille uit zijn carrière, zijn 19e gouden.

Titelverdediger Frankrijk (Medhi Metella, Fabien Gilot, Florent Manaudou, Jérémy Stravius) werd tweede in 3:10.53. De Australiërs (James Roberts, Kyle Chalmers, James Magnussen, Cameron McEvoy) pakten het brons in 3:11.37.

Timmers: "Iedereen was goed"

Pieter Timmers: "Iedereen in de ploeg heeft goed gezwommen. Ik denk dat ik 47.5 zwem, ik had gehoopt om nog iets sneller te gaan maar het blijft een goeie tijd. Ik voel dat ik niet tot het draadje ben moeten gaan, wat goed is voor de volgende dagen. Overmorgen moet ik er weer staan", vertelde Pieter Timmers na de race.

Timmers kan het vizier nu richten op de 100 vrij. "Ik hoop nog altijd een medaille te halen. Overmorgen moet ik er weer staan. Dat is weer een nieuwe dag, een andere race ook. Het is al vaker gebleken dat estafette heel anders is dan individueel. Ik moet dan weer knallen en het race per race bekijken om door te gaan naar de halve finales en de finale." Michael Phelps veroverde zondagavond als lid van de Amerikaanse ploeg zijn negentiende gouden medaille op de Spelen. "Straf", aldus Timmers. "Ik had voorspeld dat hij weer goed zou zijn. Hij staat er weer en flikt het weer. Straffe kerel."

Surgeloose: "Proberen beter te doen in 4x200"

Voor Glenn Surgeloose was de finale zijn vierde wedstrijd van de dag. "Dat is zwaar maar ik zwem nu nog 48.7 en daar mag ik zeker tevreden over zijn", reageerde Surgeloose, die zondag ook aantrad in de individuele 200 vrij. "We worden zesde op de Olympische Spelen en dat is heel mooi. Nu moeten we proberen op de 4x200 nog iets beter te doen. Ik voel nu natuurlijk de vermoeidheid maar dat is normaal. Morgen is het rustdag.
Jasper Aerents, die als tweede na Glenn Surgeloose in actie kwam, straalde na afloop van de finale. "Dit is een supergoeie uitslag. We hadden een top acht vooropgesteld. Na de reeksen stonden we zevende en dus konden we alle vier heel bevrijd zwemmen. Dat vertaalt zich in een zeer, zeer mooi resultaat. Die tijd is echt top, ruim vier tienden van het Belgische record."
Emmanuel Vanluchene verving in de finale Dieter Dekoninck, die in de reeksen teleurstelde. "Dat ik vanmorgen gespaard werd, was een voordeel voor mij. Ik kon vanaf het begin voluit gaan en ik heb een heel snelle eerste 50 meter gezwommen. In de laatste meters was het 'crashen' en kreeg ik het moeilijk. Maar uiteindelijk is dit toch een droom die is uitgekomen. We hebben beter gezwommen dan vier jaar geleden in Londen en hebben progressie gemaakt. We kunnen nu met een positief gevoel verder."

Glenn Surgeloose strandt in halve finales 200m vrij

Glenn Surgeloose is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 200 meter vrije slag. Surgeloose, met 1:46.91 Belgisch recordhouder op de afstand, tikte in het Olympics Aquatics Stadium aan in 1:47.36. Daarmee werd hij laatste in zijn halve finale. Van de 16 halvefinalisten liet hij de 14e chrono optekenen. De snelste chrono in de halve finales kwam op naam van de Chinees Sun Yang (1:44.63).

Surgeloose had aanvankelijk de kwalificatie voor de halve eindstrijd op een haar na gemist, was eerste reserve en werd uiteindelijk opgevist na het forfait van een Fransman. Later op de avond werkt Surgeloose nog met de Belgische ploeg de finale van de 4x100m vrij af.

Lees verder onder de foto!

Surgeloose zei te weten waar hij tekortschiet tegenover de absolute toppers in de discipline. “Ik kan niet makkelijk genoeg snelheid creëren zonder er echt veel energie in te steken. Ik heb veel power maar voor een 200 is de tank gewoon te rap leeg”, vertelde hij na zijn race.

“Op zich is 1:47.36 niet slecht. Stiekem had ik wel gehoopt mijn Belgisch record te verbeteren. Ik ben naar hier gekomen om sneller te zwemmen dan 1:46.91. Ik zit er twee keer net boven (Surgeloose zwom 1:47.19 in de reeksen, red). Da’s niet zo leuk. Ik haal wel de halve finale maar daarin wil je niet laatste worden. Het is spijtig dat ik op deze manier mijn laatste individuele 200 vrij moet zwemmen”, aldus Surgeloose, die al eerder aankondigde na de Spelen afscheid te zullen nemen van zijn zwemcarrière.

Later op de avond treedt Surgeloose ook nog met de Belgische ploeg aan in de finale van de 4x100 vrij. “Nu moet ik zo rap mogelijk de knop omdraaien”, besloot hij.

Adam Peaty en Katie Ledecky pakken goud met wereldrecord

De Brit Adam Peaty (21) heeft zich tot olympisch kampioen op de 100 meter schoolslag gekroond. Hij scherpte zijn wereldrecord aan tot 57.13. De tweevoudige regerende wereldkampioen (50 en 100m school) tikte aan voor de Zuid-Afrikaanse titelverdediger Cameron van der Burgh (58.69) en de Amerikaan Cody Miller (58.87). Nog geen tien minuten later verpulverde de Amerikaanse Katie Ledecky het wereldrecord op de 400 meter vrije slag bij de vrouwen.

Ledecky zette een chrono van 3:56.46 op de tabellen. Haar vorige WR, gezwommen in 2014, verscherpte ze met 1.91 seconden. Ze was bijna vijf seconden sneller dan de Britse Jazz Carlin (4:01.23). Ledecky's landgenote Leah Smith (4:01.92) pakte het brons.

Ook nieuw wereldrecord op de 100m vlinderslag bij de vrouwen

De Zweedse Sarah Sjostrom opende zondag de debatten meteen met een nieuw wereldrecord. Sjostrom ging aan de haal met de gouden medaille op de 100 meter vlinderslag. Ze tikte aan in 55.48 en verbeterde zo haar eigen wereldrecord met 16 honderdsten.

Het zilver ging naar de Canadese Penny Oleksiak (56.46). De Amerikaanse Dana Vollmer (56.63), olympisch kampioene in Londen, vervolledigde het podium.

Lees verder onder de foto!