Lagere pond zorgt voor onverwachte boom Schotse whisky
Foto: ss

De whiskyverkoop in Schotland kent een onverwachte boom. Door de Brexit is de Britse pond ruim tien procent van zijn koers verloren, en dat maakt Schotse whisky plots een stuk goedkoper voor overzeese liefhebbers.

Volgens Dawn Davies, die op de groothandel Whisky Exchange in Londen werkt, is de verkoopgekte ‘nooit gezien’. Hij raamt de toename op dertig tot veertig procent. Dat nieuws is een welgekomen verrassing voor de Schotten – de meerderheid van hen had zich tegen een uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie gekant. De economische impact van whisky is niet gering. Scotch is het belangrijkste exportproduct voor de Britse voedingsindustrie, goed voor meer dan vier miljard pond aan inkomsten per jaar.

Slok op de borrel

In aanloop naar de Brexit zagen de grote producenten van whisky, zoals Johnnie Walker (eigendom van Diageo) en Chivas Regal (eigendom van Pernod Ricard) hun verkoop met 2,8 procent zakken. Dat deed de whiskysector actief lobbyen tegen de Brexit, uit angst voor het verlies van zijn belangrijke Europese afzetmarkt.

Maar het zwakke pond heeft de stemming doen omslaan. De Brexit heeft de verkoop doen stijgen en dat vertaalt zich ook op de beurs, waar het aandeel van Diageo sinds het referendum al met negentien procent is gestegen.

Dat Schotse whisky ineens een stuk goedkoper is geworden, scheelt een slok op de borrel in de concurrentie met de Ierse whiskeyproducenten (Ierse whiskey schrijf je met ‘-ey’, Schotse met ‘-y’) en met de Amerikaanse bourbon.

Het prijsverschil is groot. Zeker op de markt van exclusive geschenken. In de Londense winkel van Whisky Exchange kostte een fles Arran 2000 op 22 juni nog liefst 105 pond, nu is dat maar 93,18 pond meer. De prijs van Glen Grant 1968 is gezakt van 728,16 naar 646,11 pond.

De grote meerderheid van de kopers in deze winkel zijn buitenlandse toeristen. Sommigen verkopen hun dure fles thuis weer door, via het internet. Anderen kopen extra in omdat ze vrezen dat het huidige, voordelige douanetarief met Europa zal wegvallen.

Optimisme over de Brexit

De verkopers van de Whisky Exchange hebben moeite om hun stock op peil te houden. Geen wonder dat de Schotse distilleerders optimistisch zijn, ook al is de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen tussen Londen en Brussel onzeker.

‘De wereld is heel erg groot’, zegt Duncan Baldwin, de marketingdirecteur van Angus Dundee Distillers in de Schotse highlands. ‘Er is geen enkele reden om te denken dat het post-Brexit tijdperk geen succes zal zijn.’