'Dader aanslag Charleroi had blanco strafblad'
Foto: rr
De man die zaterdag in Charleroi twee agentes heeft verwond met een machete, verbleef illegaal in België en heeft twee bevelen om het grondgebied te verlaten niet opgevolgd. De man had ook een blanco strafblad, aldus staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

 De aanvaller, een 33-jarige man van Algerijnse nationaliteit, verbleef sinds 2012 illegaal in België. Hij was gekend bij de politiediensten omwille van kleine criminele feiten. Zo was hij een keer betrapt op zwartwerk en een keer op het gebruik van soft drugs. De man had ook een keer het busabonnement van zijn broer gebruikt. Die feiten werden allemaal geseponeerd.  'Hij was totaal niet gekend voor terroristische doeleinden', aldus de staatssecretaris. 'Hij heeft een blanco strafblad.'

Hij had wel al twee keren het bevel gekregen om het grondgebied te verlaten, maar Algerije en België hebben geen uitwisselingsakkoord, waardoor het nooit tot een uitzetting is gekomen.

Francken wijst er op dat hij de voorbije jaren heel wat criminelen het land heeft uitgezet. 'Ik heb vorige maand 141 criminelen weggedaan uit de gevangenis. Ik breek alle records wat dat betreft. Er waren er 300 onder Melchior Wathelet, 600 onder Maggie De Block, ik zit aan 1.500. Het gaat om zware jongens: moordenaars, verkrachters, drugdealers. Dat is van een heel andere orde als de dader in Charleroi', verdedigt Francken zich.

Geen akkoord met Algerije

'Gedwongen terugkeer naar Algerije is al jaren problematisch', stelt Francken, 'ondanks jaren van Europese en bilaterale onderhandelingen.' Na het akkoord dat met Marokko werd bereikt, 'moet er nu eindelijk een akkoord komen met Algerije, bij voorkeur onder Europees mandaat, zo niet bilateraal.'

In De Ochtend liet Francken vallen dat elk jaar een honderdtal Algerijnen wordt gerepatrieerd. 'Vaak gaat het om mensen uit de noordelijke Berber-regio en blijkbaar is het moeilijk voor de diensten in Algerije om de mensen juist te identificeren: zijn het Marokkanen of Algerijnen? Dat creëert heel wat problemen. Bovendien wil Algerije enkel met Air Algiers werken, en dan niet met de vlucht van vrijdag. Dat is namelijk de dag van het gebed en dan zit het vliegtuig vanuit Brussel vol met diplomaten en zakenmensen:  Algerije wil dan geen illegalen op het toestel, want fier zijn ze daar natuurlijk niet op', aldus nog Francken.

Francken heeft daarom gesprekken aangeknoopt met andere luchtvaartmaatschappijen om illegale Algerijnen terug te brengen naar hun land van herkomst. Volgens de staatssecretaris zijn de onderhandelingen daaromtrent bijna rond.

Plaatstekort

Dat de man niet in een gesloten opvangcentrum van Dienst Vreemdelingenzaken verbleef, wijt Francken eveneens aan het ontbreken van zo'n akkoord en de karige plaatsen die hij moet verdelen. Als het desbetreffende land keer op keer weigert om landgenoten opnieuw op te nemen, wat het geval is voor Algerije, heeft het weinig zin om hen daar op te vangen, aldus Francken.

'Ik kom tegen de eerstvolgende kern met een aantal bijkomende maatregelen om de gedwongen terugkeer van illegalen verder te verhogen', luidt het nog. 'Zo blijven we ondanks de recente, forse capaciteitsverhoging kampen met een acuut plaatstekort in de gesloten centra voor illegalen. Dat moeten we dringend verder opdrijven.'

Geen wapens gevonden bij huiszoekingen

Dit weekend vonden huiszoekingen plaats. Onder meer het huis van de broer van de aanslagpleger, in Farciennes. De man zou daar even verbleven hebben. Het huis werd twee keer doorzocht. 'Uit goeie bron werd vernomen dat er geen wapens gevonden zijn', aldus journaliste Fatma Taspinar op Radio 1.