Drie weken na de poging tot staatsgreep in Turkije heeft president Recep Tayyip Erdogan opnieuw de herinvoering van de doodstraf in het vooruitzicht gesteld. 'Als het volk zo'n beslissing neemt, dan geloof ik dat de politieke partijen deze beslissing zullen volgen. Ik zeg al op voorhand, zo'n beslissing van het parlement zal ik ratificeren'

Dat zei Erdogan zondagavond op de grote manifestatie in Istanbul tegen de couppoging, waarvoor massaal veel Turken waren opgedaagd. De Turkse president had tot zo'n betoging opgeroepen en kwam zelf met een helikopter ter plaatse.

Het staatspersbureau Anadolu meldde dat ongeveer vijf miljoen mensen deelnamen aan de betoging. Aanwezigen hadden het ook over miljoenen, maar dachten dat vijf miljoen overdreven was. Hoe dan ook de grootste massabetoging sinds de mislukking van de staatsgreep.

Erdogan wees er opnieuw op dat buiten de Europese Unie 'de overwegende meerderheid' van de landen de doodstraf heeft. De EU heeft aangekondigd dat ze toetredingsonderhandelingen met Turkije zal afbreken als het land de doodstraf, die er in 2004 afgeschaft werd, herinvoert.

Erdogan dankte de aanwezige afgevaardigden van de oppositie voor hun deelname aan de manifestatie. Op uitnodiging van de president waren ook oppositieleider Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse partij CHP en de leider van de ultranationalistische MHP, Devlet Bahceli, naar de betoging gegaan. Premier en AKP-leider Binali Yildirim had partijvlaggen verboden om een demonstratie over de partijgrenzen heen mogelijk te maken. Op tv-beelden was een zee van Turkse vlaggen te zien.