Gouden Greg Van Avermaet is olympisch kampioen wielrennen na zinderende finale!
Foto: Belga
Onze landgenoot Greg Van Avermaet heeft voor de eerste Belgische gouden medaille op de Olympische Spelen gezorgd, en hoe! Hij won een zinderende olympische wegrit voor Fuglsang en Majka.

Heel de wielerwereld keek al maanden uit naar de olympische wegrit, en ook bij de Belgen stond zes augustus met rood omlijnd. Toch waren de topfavorieten geen landgenoten, wel Chris Froome, Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde.

Kopgroep

Al na enkele kilometers probeerden enkele mooie namen te ontsnappen uit de buik van het peloton: Geschke (Duitsland), Kwiatkowski (Polen), Pantano (Columbia), Albasini (Zwitserland), Byström (Noorwegen) en Kochetkov (Rusland). Het peloton liet begaan en sukkelde in een slakkengang verder. De groep voorop kreeg maar liefst acht minuten voorsprong voor de meute besloot in te grijpen. Onder meer Stannard zette zich mee op kop en langzaam maar zeker sloop het peloton dichterbij. Op 55 kilometer van de streep bleef van de kopgroep nog maar twee man over: Kwiatkowski en Kochetkov, die nog amper veertig seconden bonus hadden. TIen kilometer verder bleef voormalig wereldkampioen Kwiatkowski nog als enige over, op 29 kilometer van de meet was het verhaal van de Pool uit.

Dramatische valpartij

Uiteindelijk was het een groep van zes die op de olympische meet afging: Thomas, Majka, Nibali, Fuglsang, Henao en onze landgenoot Van Avermaet. Die groep splitste in twee, met favoriet Nibali, Henao en Majka vooraan. En toen was het tijd voor een drama: Nibali en Henao daalden te gretig af en gingen samen tegen de vlakte. Het licht stond op groen voor Rafal Majka: de Pool reed na zijn bolletjestrui in de Tour ook solo naar een olympische titel op het mythische Copacabana.

Van Avermaet liet dat niet zomaar gebeuren en zette de aanval in. Veel hulp kreeg hij echter niet en de achtervolgers kregen maar geen samenwerking opgezet. Majka zag zijn voorsprong dus gestaag groeien. Met nog 8 kilometer op de teller had de Pool een riante 23 seconden voorsprong. Goud? Nee: in de achtergrond versnelden Fuglsang en Van Avermaet. Nog drie kilometer: wat een ongelooflijke ontknoping van deze wegrit!

Indrukwekkend

Van Avermaet en Fuglsang haalden op 1,5 kilometer van de streep Majka in: een sprint zou het worden, en het was onze landgenoot die vol overtuiging naar de titel van olympisch kampioen zoefde! De Deen Jakob Fuglsang veroverde zilver, het brons was voor de Pool Rafal Majka.

Van Avermaet zorgt zo op de eerste dag van de Spelen meteen voor de eerste medaille voor Team Belgium. Hij volgt op de erelijst de Kazach Alexandre Vinokourov op. De vier andere Belgen speelden geen rol van betekenis. Serge Pauwels werd 22e op ruim zes minuten, Philippe Gilbert 42e op 13 minuten, Tim Wellens (buiten tijd) en Laurens De Plus finishten niet.