Festivals boos om opslag Sabam
Foto: Geert Van de Velde

Muziekfestivals moeten in hun budgettering voor 2017 rekening houden met extra kosten. De auteursrechtenvereniging Sabam trekt vanaf 1 januari de tarieven op, tot ongenoegen van de vele organisatoren in ons land. Die wapenen zich nu juridisch, schrijft De Tijd zaterdag.

De tariefwijziging die Sabam doorvoert, treft vooral de grote en de zeer grote festivals. Volgens de organisatie is de aanpassing nodig om de situatie rond auteursrechten op (grote) festivals in lijn te brengen met de situatie in onze buurlanden. ‘Het verschil was enorm’, zegt Serge Vloeberghs, directeur verkoop bij Sabam. ‘Dit is een normalisering.’

Maar ook voor kleinere festivals kan het nieuwe Sabam-reglement impact hebben. Bij een deel van de kleinere en middelgrote festivals wordt geïnd op basis van het zogenaamde artistieke budget. Dat werd door de sector jarenlang geïnterpreteerd als ‘de optelsom van de artiestengages’. Maar Sabam definieert dat vanaf volgend jaar als ‘de gages plus de kosten die het festival maakt voor licht en geluid’.

De sector is niet te spreken over de nakende verhogingen. De Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen heeft een advocatenkantoor gevraagd de beslissing juridisch aan te vechten. ‘Sabam wil de kip met de gouden eieren slachten’, zegt Herman Schueremans, organisator van Rock Werchter. Diverse organisatoren waarschuwen al dat de extra kosten zullen worden doorgerekend aan de festivalgangers, via de ticketprijzen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in