België krijgt vanaf januari een nieuw nationaal platform met alle mogelijke data, kaartgegevens en communicatietools die nodig zijn bij noodsituaties. Dat bevestigt Peter Mertens, de woordvoerder van het crisiscentrum, in De Tijd.

Het nieuwe digitale systeem is onder andere uniek omdat alle mogelijke overheidsdiensten, organisaties en risicobedrijven op het platform kunnen inloggen. De huidige noodsystemen worden nog altijd niet in alle provincies en gemeenten gebruikt.

Maar het nieuwe digitale platform, dat via het web op een beveiligde manier de klok rond beschikbaar zal zijn, valt ook op door alle nuttige snufjes die het aanbiedt. Naast alle mogelijke contactgegevens en alle kerngegevens over scholen, ziekenhuizen en potentieel gevaarlijke seveso-bedrijven zal het platform dynamische kaarten bevatten, waarop de infrastructuur te zien zal zijn en bijvoorbeeld rookpluimen kunnen worden gevisualiseerd.

Afgesproken perimeters en scenario’s kunnen veel sneller geactiveerd worden. Automatische noodberichten en beveiligde chatrooms moeten eveneens de noodcommunicatie helpen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in