Publieke steun voor Merkel keldert na aanslagen
Foto: AFP

De steun voor het beleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is volgens de maandelijkse bevraging ‘Deutschlandtrend’ van de openbare omroep ARD met 12 procent gedaald in augustus na een reeks gewelddadige aanvallen, die Duitsland door elkaar schudden.

De steun voor Merkel daalde naar 47 procent in augustus, tegenover nog 59 procent in juli, wat toen een stijging met negen procent betekende tegenover haar beste notering in september 2015.

Een reeks spraakmakende aanvallen in de loop van een week, vorige maand, stelt de opendeurpolitiek van haar vluchtelingenbeleid in vraag. Drie van de vier aanslagen werden gepleegd door asielzoekers en twee ervan werden geclaimd door de terreurorganisatie Islamitische Staat.

Merkel verdedigde vorige week trouwhartig haar beleid tijdens haar jaarlijkse persconferentie en hield vol dat het juist was om honderdduizenden vluchtelingen en migranten vorige zomer in het land toe te laten.

Merkel herhaalt ‘Wir schaffen das’

De peiling, waarvoor een representatieve groep van 1.003 mensen op 1 en 2 augustus werd bevraagd, liet ook een stijgende steun zien voor de Beierse minister-president Horst Seehofer, die herhaaldelijk kritiek had op Merkel in verband met de immigratiestroom en haar ‘Wir schaffen das’.

De populariteit van Merkel kreeg eerder dit jaar al een dip door de bezorgdheid over criminele asielzoekers, maar de publieke steun ging weer de hoogte in na de keuze van de Britten om uit de Europese Unie te stappen en de mislukte staatsgreep in Turkije vorige maand.

In de huidige ‘Deutschlandtrend’ toont nog slechts een derde (34 procent) van de bevraagden zich tevreden respectievelijk erg tevreden over de houding van Merkel in de vluchtelingenkwestie. Dat is de laagste notering, sinds de vraag voor het eerste werd gesteld in ‘Deutslandtrend’ in oktober 2015.