Ophef over ‘boerkinidag’ in Frans waterpark
Foto: Photo News

Smile 13, een organisatie die de rechten van moslima’s verdedigt, wil een waterpark in het Franse Marseille voor een dag reserveren voor moslimvrouwen die in boerkini willen zwemmen en rondlopen. Het initiatief stuit op heel wat kritiek.

‘We hebben hun akkoord. We hebben het waterpark de hele dag voor ons alleen. Reserveer snel uw plaats’, klinkt het op de Facebookpagina van het evenement. ‘We rekenen erop dat u de regels respecteert en dus bedekt bent van de borst tot de knieën.’

Vrouwen die zich niet aan die regels houden, mogen het park niet binnen. Ook mannen zijn niet toegekomen, behalve jongens jonger dan tien jaar.

Smile 13, de organisatie die het allemaal regelde, heeft tot doel om moslimvrouwen aan te moedigen om deel te nemen aan groepsactiviteiten. Daarvoor zet de organisatie vaak sociale, culturele of sportieve evenementen op poten.

Waarden

Verschillende Franse politici bekritiseren het initiatief. Een dag lang enkel vrouwen toelaten die een boerkini moeten dragen, zou volgens hen ingaan tegen de ‘seculiere waarden’ van de Franse samenleving.

‘De waardigheid van de vrouw wordt erdoor in vraag gesteld, en dat is een van onze meest fundamentele principes’, stelt de Franse volksvertegenwoordigster Valerie Boyer.

Verder zou het een teken zijn van ‘verdere afscheiding van de rest van de gemeenschap’, aldus Stephane Ravier, burgemeester van het zevende arrondissement van Marseille. ‘Dat die dag georganiseerd wordt, toont aan dat een bepaalde groep moslims beslist hebben om zich verder van ons model en onze samenleving te distantiëren.’

Halt toeroepen

Michel Amiel, burgemeester van Les Pennes-Mirabeau, wil voorkomen dat het evenement plaatsvindt. ‘Ik wil dit evenement verbieden. En dat omdat het vermoedelijk de openbare orde zal verstoren.’