Joris Vanspringel verdedigt samen met Karin Donckers op de Spelen in Rio de Belgische kleuren in het eventing. Op zijn 53e staat de ruiter voor zijn vierde olympische deelname.

“Vierde Spelen, dat begint te tellen. Er zijn er niet veel die dat kunnen zeggen”, lacht Vanspringel donderdag tijdens een persbabbel in het olympisch dorp. “Alles gaat heel goed. Het paard is super. Er is geen enkel probleem. Het was wel een lange reis maar ondertussen hebben we tijd genoeg gehad om te recupereren. We hebben ook al kunnen trainen en dat verliep heel goed.”

Vanspringel vormt al zeven jaar een combinatie met de inmiddels 17-jarige Lully Des Aulnes. “Ik ken hem vanbinnen en vanbuiten. Onder druk presteert hij goed. Dit jaar heeft hij heel goed gelopen in de selectiewedstrijden, anders zou ik ook niet hier hebben gezeten”, zegt Vanspringel.

De kansen op een medaille schat Vanspringel niet al te hoog in. “Ik denk dat de kans klein is. Je weet het nooit. Het hangt ervan af hoe de cross zal verlopen. Als die voor iedereen makkelijk is, zijn wij kansloos want de Duitsers steken er in de dressuur bovenuit. Maar je weet het nooit op voorhand. Het is een beetje spijtig dat we geen team hebben. Dan heb je als ruiter toch meer kans om met een medaille naar huis te komen.”